Getest: BRD X1-grips

Golf Pride domineert de gripmarkt, met Lamkin op gepaste afstand. Toch zijn er serieuze alternatieven. Wij kregen een setje BRD-grips opgestuurd en waren aangenaam verrast door de prestaties van deze nieuweling.

Getest: BRD X1-grips

Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar: de grip is het enige deel van de club dat je vast hebt, waarmee het per definitie van essentieel belang is. Om de club te kunnen controleren heb je grip nodig, maar je wilt niet dat het materiaal of profiel zo ruw is dat je blaren krijgt. Rubber heeft deze eigenschappen, mits je kiest voor een grip kiezen met een compound van hoge kwaliteit.

De X1-grip komt uit Italië en is gemaakt van twee lagen lichtgewicht polymeer, wat we niet eerder zagen bij golfgrips. Er werd zes jaar gewerkt aan deze zogenaamde Pure Feel Technology, die sterkte, duurzaamheid en zachtheid combineert. De binnenste laag absorbeert schokken, terwijl de doorzichtige buitenlaag een zacht gevoel en grip biedt. Door zijn kern voelt de X1, als hij nog niet om de shaft zit, beduidend steviger dan andere grips en ook de torsie (de weerstand tegen draaien) is hoger. Dat zou moeten resulteren in volop feedback en controle – eigenschappen die je natuurlijk graag ziet bij een grip.

BRD-grips kunnen met lucht op de shaft worden gezet (waardoor je ze er ook zo weer af kunt halen), maar wij gingen voor de klassieke installatie met tweezijdige tape. Omdat ze door hun constructie nauwelijks oprekken, werd ons afgeraden om extra lagen tape te gebruiken, maar bij installatie op kamertemperatuur bleek een extra laag gelukkig geen probleem.

De grote letters boven op de grip zullen niet iedereen kunnen bekoren, maar ze zijn beslist onderscheidend en bij het adresseren ziet je ze toch niet meer. Het profiel bestaat aan de onder- en zijkanten uit vijfhoekige uitsparingen, terwijl de bovenkant is voorzien van kleinere, druppelvormige verhogingen. Het geheel is robuuster dan we gewend zijn, maar voelt niet grof. De X1 is vriendelijk voor je handen, wat fijn is als je regelmatig traint en veel ballen slaat. De sporttape kan dus in de tas blijven.

Dat ze toch veel grip bieden, is te danken aan de substantie van de buitenste laag, die je niet anders kunt omschrijven dan 'plakkerig'. Zo plakkerig zelfs dat het lastig is om de grips uit hun plastic verpakking te peuteren, en je bijna de neiging krijgt om je handen af te vegen als je 'm hebt vastgehad. Onzin natuurlijk, want die 'plak' is een eigenschap van de polymeer en geeft niet af.

De X1 combineert zijn aangename gevoel met een stevige constructie, waardoor je ook nog voldoende feedback krijgt over het balcontact. Je wilt immers geen 'spons' die zo zacht is dat je niets meer voelt. Het vermogen om vibraties te absorberen en de hoge torsie maken de grip bij uitstek geschikt voor hogere swingsnelheden, maar ook met onze bescheiden snelheid genoten we van het comfort en de controle die de grip bood.

Meer informatie via brdgrips.com en golfperfect.be.