Door: Jan Kees van der Velden
Tour

Caramba, net niet!

Joost Luiten kwam op de slotdag van het Valderrama Masters dichtbij, maar Sergio Garcia pakte de titel.

Joost Luiten kwam op de slotdag van het Valderrama Masters dichtbij, maar Sergio Garcia pakte de titel.

Het leek deze week wel of er een Joost Luiten 2.0 over de par-71 baan van het Zuid-Spaanse Valderrama bewoog. Weg waren de twijfels op zijn gezicht die we dit seizoen zo vaak zagen.

Hij won dan wel niet, maar na een 66 en met een totaal van -11 had de Bleiswijker niet meer dan een slag achterstand op Garcia, die een 67 in de boeken bracht.

Door dit resultaat stijgt Luiten van de 54ste naar de 31ste plaats van de jaarranglijst van de Europese Tour. Deelname, over een paar weken, aan het Tour Championship in Dubai is nu zeker.

Op de wereldranglijst was de Nederlandse nummer een uit de top-100 geduikeld – voor het eerst in meer dan vier jaar – maar na Valderrama komt de top-80 weer in zicht.

Eén top-10 plaats stond er dit jaar achter zijn naam: een zevende plek in het heel zwak bezette toernooi in Oostenrijk. Wel veel gehaalde cuts, doch nimmer vier goede ronden op rij.

Maar in het met twee miljoen euro gedoteerde Valderrama Masters liep het als een trein. Toch was het niet voldoende voor de zesde zege op de Europese Tour. Grootste sta-in-de-weg was de gastheer, Masters-kampioen Sergio Garcia.

De Spanjaard zag hoe Luiten eerst dichtbij en na een sublieme birdie op de lange par-3 vijftiende zelfs langszij kwam

‘Onvoorstelbaar wat Joost deed’, zei Garcia later.

Maar meteen daarna, op de eveneens moeilijke par-4 zestiende viel in feite de beslissing. Luiten en Garcia hadden een tricky downhill putt voor birdie. De Spanjaard maakte een degelijke 4, maar Luiten schoof zijn parputt van een meter rechts langs de hole.

Op de par-5 zeventiende hielden de twee elkaar in evenwicht. Sergio Garcia maakte van achter de green een up-and-down voor een vier, maar de birdie van Luiten was zo mogelijk nog mooier: een wedge vanaf zestig meter tot op anderhalve meter.

‘Dat was Joost vandaag’, verzuchtte Garcia na afloop. ‘Hij bleef maar terugkomen.’

De slothole leek de Nederlander nog een birdie – en een play-off – te gaan opleveren. De 6-meter putt was een fractie te hard en de bal lipte de hole.

Eindstand via website Europese Tour

Garcia heeft zijn birdie op 17 gemaakt. Luiten volgt prompt
zijn voorbeeld | © Getty Images

Gerelateerd nieuws