Dit zeggen de data: van handicap 20 naar 15

Waar wint een speler met handicap 15 de slagen ten opzichte van een 20-handicapper? Wij gingen in de miljard slagen die Arccos heeft verzameld op zoek naar de antwoorden. 

ARccos

Om je handicap naar beneden te krijgen, is gericht oefenen essentieel. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar de problemen én de kansen liggen. In dit eerste deel kijken we in data van Arccos waar een speler met handicap 15 de slagen wint ten opzichte van een 20-handicapper. Zo weet je ongeveer waar je aan moet werken.

Zelf data verzamelen

Eén disclaimer: we werken met gemiddelden. Hoewel die belangrijke informatie bieden, vertellen ze maar een deel van het verhaal. Voor het complete plaatje moet je data over je eigen spel gaan verzamelen. Iedereen is immers verschillend. De ene 15-handicapper put als een speler met handicap 5, terwijl de andere op de green niet verder dan handicap 25 komt en de winst elders haalt.

Ga dus aan de slag met Arccos en ontdek waar jouw sterke en zwakke punten liggen. Vervolgens kun je een effectief trainingsplan opstellen om serieus progressie te maken. Succes.

Hoe accuraat moet ik zijn?

Hieronder zul je lezen dat de approach het belangrijkste wapen is in de jacht op een lagere handicap. Kijk in de grafiek hoeveel greens in regulation (GIR) je met jouw handicap zou moeten slaan. Van 100-124 meter in de fairway (horizontale as) moet een 15-handicapper in iets minder dan de helft van de gevallen de green raken (verticale as), terwijl dit bij handicap 20 zo'n 40 procent is.

Wat moet je verbeteren?

Het verschil tussen een speler met handicap 20 en 15 is maar vijf slagen, maar die zijn niet evenredig verdeeld over drives, approaches, kort spel en putten. De statistieken laten zien dat om van handicap 20 naar handicap 15 te zakken, vooral het lange spel beter moet worden: drives en approaches tellen samen voor bijna twee derde van de vijf slagen die je wilt winnen. Hierop moet dus de focus van je training liggen. De precieze verdeling is:

Drives 26% of 1,3 slagen per ronde
Approaches 38% of 1,9 slagen per ronde
Kort spel 16% of 0,8 slagen per ronde
Putten 20% of 1,0 slagen per ronde

Hoe zit het met scoren?

De data tonen aan dat het grootste verschil tussen deze handicapcategorieën zit in het aantal double bogeys of erger (ja, dan hebben we het over holes waar je drie of vier slagen boven par speelt). De 15-handicapper maakt er per ronde 2,1 minder dan de 20-handicapper. Als dit double bogeys zijn, komt dat neer op 4,2 slagen, en bij 'erger' kan dat dus nog verder oplopen. Hou deze vaker van de kaart en je wint razendsnel slagen.

Het verschil in birdies en bogeys is bijna verwaarloosbaar, terwijl de 15-handicapper gemiddeld 1,5 par meer per ronde maakt dan een speler met handicap 20.

Van tee tot green

Ook slaat een 20-handicapper per ronde maar 3,6 greens in regulation (GIR), tegen 4,9 voor een golfer met handicap 15. De laatste slaat de bal bij een GIR tevens bijna een meter dichter bij de vlag: gemiddeld 10,1 tegen 11 meter.

Dat lijkt op het eerste gezicht niet veel, maar uiteindelijk ga je dit terugzien bij het putten. In deze statistiek zie je dus duidelijk het eerdergenoemde verschil in drives en approaches terug, waar een speler met handicap 15 de meeste winst pakt.

Hoe zit het met de afstanden?

Met je ijzers is consistentie veel belangrijker dan lengte. Greens slaan en vlaggen aanvallen wordt immers lastig als de bal de ene keer veel verder vliegt dan de andere keer. Waarom dan toch deze gemiddelde afstanden per handicap? Omdat een ijzer-9 naar de vlag slaan veel eenvoudiger is dan een ijzer-7. Als je lengtes beduidend korter zijn dan in deze statistieken, loont het wellicht de moeite om op zoek te gaan naar een afstandsijzer.

Spelers met handicap 15-20 slaan hun ijzers tussen de 6,4 en 8,9 meter verder dan degenen met handicap 20-25. Dat is een belangrijke reden waarom een 15-handicapper op het gebied van approaches per ronde gemiddeld 1,9 slagen wint ten opzichte van een speler met handicap 20.

Samen met het hogere aantal GIR's en het feit dat 15-handicappers de bal dichter bij de vlag slaan, verklaart dit voor een groot deel het verschil in scores tussen beide groepen. Dit zijn de gemiddelde cijfers van mannen, maar bij vrouwen is dezelfde trend te zien.

Conclusie

Als je van handicap 20 naar handicap 15 wilt, is de boodschap is duidelijk: hou de double bogeys of erger van je kaart en verbeter je lange spel, in het bijzonder je approaches. Aan de slag met de driver, hybrides en ijzers dus.

Tips
  • Arccos