Arccos Caddie: dataspecialist

Als je beter wilt gaan scoren, helpt het als je weet waar de sterke en zwakke punten in je spel zitten. De sensoren van Arccos Caddie verzamelen tijdens de ronde data over al je slagen en vertellen je waar je aan moet werken.
@media (max-width: 679px){#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecefad1b1 img{#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecefad1b1 img{#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecefad1b1 img{#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-61abecefad1b1 img{#fig-61abecefad1b1 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Arccos Caddie: dataspecialist en adviseur

Tourspelers maken al jarenlang dankbaar gebruik van de mogelijkheden die 'big data' bieden. Om beter te scoren, effectiever te trainen, bij de samenstelling van hun set, om te weten op welke banen hun spel het best tot zijn recht komt en zelfs om te bepalen welke strategie ze op bepaalde holes moeten volgen.

Dat gaat wellicht wat ver voor een weekendgolfer, maar een grondige analyse van je spel kan wonderen doen voor je score. En daarvoor hoef je geen data-analist in dienst nemen, want Arccos Caddie doet alles automatisch.

Het artificial intelligence platform houdt bij waar je de bal slaat en hoe ver je met de verschillende clubs slaat. Die data worden vervolgens geanalyseerd, zodat je precies weet waarop je moet trainen om beter te worden. En als je wilt kun je tijdens een ronde zelfs advies krijgen van de virtuele caddie.

Arccos Caddie werkt met gps-sensoren die je in de achterkant van je grips kunt schroeven of die al in de grips zijn geïntegreerd. En dan hebben we het gewoon over hoge kwaliteit Golf Pride en Lamkin Grips. Cobra Golf rust zijn clubs al jaren gratis uit met deze 'smart grips' en sinds kort doen ook Ping en Superstroke (puttergrips) mee.

De smart sensors zijn zo licht dat ze het swinggewicht van de clubs niet beïnvloeden. Ze gaan pas 'aan' als je de club uit de tas pakt en door deze power-save mode gaan de geïntegreerde batterijen vijf jaar mee.

Je linkt de sensoren via je smartphone met de Arccos Caddie app en hebt er tijdens de ronde vervolgens geen omkijken meer naar.

Zo krijg je een grondige analyse van je spel. Welke clubs sla het het meest? Mis je de fairway of de green meestal links of rechts? Je kunt zelfs zien hoe je scoort ten opzichte van ander spelers van jouw handicapniveau, op gebieden als driving, approaches, chippen, bunkerspel en putten. Waar win je slagen en – nog belangrijker – waar laat je ze liggen?

Zo kun je effectiever oefenen op zwakke punten en in de baan betere strategische beslissingen maken. In 2018 wisten gebruikers van Arccos Caddie die minstens tien ronden speelden gemiddeld maar liefst 3,79 slagen van hun handicap af te schaven. En die verbetering is volgens de producent op elk handicapniveau te zien.

Naarmate je meer ronden hebt gespeeld en er meer data is verzameld, wordt ook de caddie-functie effectiever.

Het systeem houdt immers de wérkelijke afstanden van je clubs bij en niet en hoe ver jij denkt dat je slaat. De virtuele caddie kan bij zijn adviezen zelfs rekening houden met windsnelheid, temperatuur, luchtvochtigheid en hoogteverschillen – niet toegestaan in wedstrijden, maar wél leuk.

In vijf jaar tijd heeft Arccos Caddie meer dan 60 miljoen slagen geregistreerd, op meer dan 40.000 banen over de hele wereld. Uit deze enorme database kan het systeem real time putten bij het maken van strategische beslissingen en het geven van advies.

Bij aanschaf van de smart sensors krijg je gratis toegang tot het Smart Caddie platform. Kies je voor de smart grips, dan is het eerste jaar gratis en betaal je daarna honderd dollar per jaar.

Prijs: € 270 (14 smart sensors), € 230 - €270 (13 smart grips + 1 puttersensor), € 23 (losse sensoren)

eu.arccosgolf.com

Golfers Magazine zegt: 'Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Arccos Caddie is niet goedkoop en je moet behoorlijk serieus met je spel bezig zijn om de investering te verantwoorden. Aan de andere kant: hoeveel zijn een lagere handicap en minder ergernis door het voorkomen van domme fouten je waard?'

'Want we zijn ervan overtuigd dat data-analyse een effectieve manier is om je spel aan te scherpen en beter te gaan scoren.'

'In eerste instantie gebruik je de Arccos Caddie natuurlijk vooral om te checken hoe ver je je drives hebt geslagen. Dat valt meestal behoorlijk tegen en daar zit 'm precies de kracht van het systeem: het bouwt een database op van de werkelijke afstanden die je slaat. Zo kun je dus beslissingen maken die zijn gebaseerd op pure feiten in plaats van op te optimistische inschattingen.'

'Voor je approaches is de data nóg effectiever. Als je de bal bij de vlag wilt slaan is het essentieel dat je weet hoe ver je je ijzers slaat, en op dit gebied is Arccos een schokkend eerlijke caddie. Ook zie je in één oogopslag dat je met je ijzer-4 gemiddeld nauwelijks verder slaat dan met je ijzer-5, wat reden genoeg moet zijn om 'm direct te vervangen door een hybride. Dank, caddie.'

'En hoe meer je in de data duikt, des te fanatieker je wordt in je pogingen om de statistieken 'op peil' te krijgen. Het is niet leuk om te worden geconfronteerd met het feit dat je op en rond de green flink wat slagen verliest ten opzichte van je 'medehandicappers', maar je gaat wel meer trainen op je korte spel. Wij wel in ieder geval.'

'Een zeer sterk punt van de Arccos Caddie is dat het je spel niet beïnvloedt. Je hoeft (na het opstarten van de app aan het begin van de ronde) geen enkele handeling uit te voeren en de data worden automatisch verzameld. Na je ronde moet je die soms nog even 'opschonen' omdat putts niet altijd goed worden geregistreerd, maar verder is het systeem indrukwekkend zelfwerkzaam en secuur.

'Om goed met de sensoren te kunnen communiceren, moet je telefoon wel in je broekzak zitten. Dat bleek in de praktijk minder vervelend dan het lijkt, maar als je een formaat tablet gebruikt of het simpelweg een irritant gevoel vindt, kun je altijd nog de Caddie Link aanschaffen (€ 90), die je aan riem klikt en die fungeert als tussenstation.'

'Tourspelers doen álles om de concurrentie een stap voor te blijven. Dankzij tourstatistieken als 'stroke gained' weten ze precies waar ze ten opzichte van hun collega's staan en wat er moet gebeuren om slagen te winnen. Heb jij ook die drive om beter te worden, dan is Arccos Caddie een waardevol hulpmiddel om de effectiviteit van je inspanningen te optimaliseren.'

Laatste nieuws