GolfSixes jeugdteam Golfclub Sluispolder is Europees kampioen

Vorige maand zijn de eerste Europese kampioenschappen GolfSixes League gespeeld waar in totaal 20 teams uit 6 landen aan mee hebben gedaan. Het Nederlandse jeugdgolfteam van Golfclub Sluispolder ging met een voorsprong van 10 slagen met titel aan de haal. Zondag 14 april worden ze daarvoor in het zonnetje gezet.

sixes

GolfSixes League is een internationale jeugdcompetitie voor jongens en meisjes tot en met 13 jaar met baanpermissie tot en met handicap 37. In 2023 is de competitie in 16 landen gespeeld door meer dan 6000 kinderen. Ook in Nederland hebben 25 golfclubs met een team meegedaan.

Het team van Sluispolder was al het hele jaar succesvol en werd afgelopen september ook al Nederlands Kampioen. Komende zondag 14 april wordt het winnende team van 6 kinderen onder de 14 jaar in het zonnetje gezet en wordt de beker overhandigd door PGA Holland die in Nederland de GolfSixes competitie organiseert.

Dit gebeurt nu pas omdat de GolfSixesbeker vanuit Groot Brittannië naar Nederland moest worden verstuurd en bij de douane even was blijven liggen.

Op de vraag waarom ze zelf denken dat ze zo goed hebben gespeeld vertelden ze dat het gewoon heel leuk is dat je met GolfSixes samen met je vriend of vriendin mag spelen, waardoor je niet zoveel last hebt van de wedstrijdspanning.

De GolfSixes League uitgelegd

Zes tot negen jongens en meisjes vormen samen een team. Samen met nog 2 tot 4 andere teams van golfclubs in de buurt wordt een poule gevormd.

De spelvorm is Texas Scramble matchplay en wordt gespeeld over 6 (inge)korte holes van maximaal 150 meter. Er wordt gespeeld in koppels van twee tegen twee, waardoor het teamgevoel wordt versterkt en een omgeving wordt gecreëerd om te leren, plezier te hebben en succes te ervaren.

De 6 holes worden opgesplitst in drie sets van twee holes. Per set worden punten verdeeld en kan er een armbandje gewonnen worden. Eigenlijk zitten er dus drie kleine wedstrijdjes in één match.

Familie speelt een belangrijke rol tijdens de GolfSixes League. Zij mogen als toeschouwer met elkaar de baan in om de kinderen aan te moedigen. Er zijn wat aangepaste spelregels om het spel sneller te laten verlopen en om vooral het plezier in het spel te houden. Want het doel is om jonge kinderen in teamverband competitie te laten spelen zodat ze een leuke golfervaring hebben en samen met hun team doorgroeien in de golfsport.

PGA Holland

In Nederland is de organisatie van GolfSixes League volledig in handen van PGA Holland. Er is een nauwe samenwerking met de NGF welke GolfSixes League ondersteunt en alle clubs stimuleert en adviseert om deel te nemen. GolfSixes wordt financieel ondersteund door de R&A, CPG, Ryder Cup Development Trust, DP Worldtour en Ladies European Tour. Doel is om jonge kinderen aan te moedigen om te gaan golfen, ze te laten genieten van de sport en er voor te zorgen dat ze blijven golfen.

Clubs & amateurs
  • Annemieke Allary, PGA of Belgium