Do's en dont's van zakelijk golf

De kans dat je als golfer ooit een 'zakelijk rondje' speelt, is groot. Misschien is het opbouwen van een netwerk zelfs wel de reden dat je met golf begonnen bent. Natuurlijk begin je niet al op de eerste tee over die deal te praten, maar wanneer dan wel? Do's en dont's van een rondje zakelijk golf.

zakelijk golf

Neem je tijd

Tijd is geld! Dat kan zo zijn, maar misschien even niet op de golfbaan. Al is het zakelijke aspect van dit rondje nog zo duidelijk: wek op zijn minst de schijn dat het gezelschap en de gezelligheid er ook toe doen.

Speel niet beter dan de baas

Het is goed om bij een rondje met de baas je beste beentje voor te willen zetten. Laat hem of haar maar zien dat je uit het goede hout gesneden bent. Overdrijf het alleen niet. In een vergadering zet je je baas toch ook niet op zijn nummer? Doe dat ook op de fairway liever niet.

Vermijd platte grappen

Misschien zou je dat altijd moeten doen - wie zit nog te wachten op vulgaire moppen - maar zéker in een zakelijke setting doe je er goed aan die schuine bak voor je te houden. Tenzij je héél zeker weet dat je spelpartners wel in zijn voor wat kleedkamerhumor, doe je er goed aan je hier niet aan te bezondigen. De kans dat je je relatie voor het hoofd stoot is groot en voor je het weet sta je bekend als die man of vrouw die ongepaste grappen maakt. Dus weet je wat? Zelfs als je het héél zeker weet...niet doen.

Speel eerlijk

De ultieme don't. Altijd. Speel niet vals. Pas je score niet aan, leg je bal niet goed, overtreed regels niet bewust, hoe verleidelijk het misschien ook is 'omdat toch niemand het ziet.' Stel dat ze het wel zien, je betrappen bij je footwedge? Wat voor indruk denk je dat je achterlaat? Als je op de golfbaan al valsspeelt, wat zegt dat dan over je zakelijke moraal?

Heb geduld

Hoe graag je het onderwerp van de afspraak ook aan zou willen snijden: heb geduld. Wacht er bij voorkeur mee tot je diep in de ronde bent, misschien zelfs wel tot ná de ronde, laat het hooguit terloops vallen, snijdt het even aan bij het halfwayhouse, maar bijt bij voorkeur op je tong tot je van de baan af komt. Ze mogen dan wel zeggen dat er op de baan zaken worden gedaan, helemaal kloppen doet dat niet. In de baan leer je elkaar kennen en leg je een basis voor vertrouwen, de zaken doe je na afloop in het clubhuis.

World
  • Adobe Stock