Droogte van ruim drieduizend dagen voorbij

Grote namen zijn echt niet nodig om een toernooi van glans te voorzien bewees Peter Malnati op de slotdag van het Valspar Championship. Negen jaar na zijn eerste en enige zege op het hoogste niveau bleef hij iedereen voor in Florida.

malnati

Veel grote namen stonden er niet aan de start van het Valspar Championship en van de paar die er wel waren misten enkelen nog de cut ook waardoor het leaderboard op zondag alleen Xander Schauffele als gearriveerde speler in contention zag. Dat wil zeggen: de op de OWGR als hoogst geplaatste Amerikaan maakte op zondag met een 65 nog een flinke opmars maar wist met een totaal van -8 al vroeg dat hij niet zou hoeven blijven voor een eventuele play-off of ceremonie.

Met nog een paar holes te spelen was duidelijk dat de strijd ging tussen Cameron Young en Peter Malnati.

Young wacht nog altijd op zijn eerste zege en moest met lede ogen toezien dat het ook deze week weer niet zijn beurt was. De Amerikaan die inmiddels zeven keer als nummer 2 eindigde kwam ook nu weer net te kort. Met nog een paar holes te spelen deelde hij de leiding met landgenoot Malnati maar waar deze in het slot van de ronde nog een birdie wist te maken, leverde Young deze juist in na een wilde drive op de slothole waarna Malnati wist dat hij op achttien in alle rust zijn tweede zege kon gaan boeken.

Tranen van geluk

De 36-jarige Amerikaan liep lachend naar de laatste green, maar brak toen hij zijn bal op vijf centimeter van de hole tot stilstand zag komen en zijn bal markeerde om de laatste slag te kunnen doen. De tranen bij de man die meer dan drieduizend dagen eerder voor het eerst en laatst won, waren daarmee niet opgedroogd. Met zijn zoon op zijn arm stond hij de pers na afloop van de ronde in tranen te woord.

'Je weet niet of je ooit nog zo'n moment als dit mee mag maken', wist hij na ruim negen jaar te moeten hebben wachten op de tweede zege op het hoogste niveau. 'Deze zege betekent veel voor me, net als dat ik blij ben voor mijn caddie die me ook in moeilijke tijden is blijven steunen, net als mijn vrouw en kinderen zonder wie ik dit niet zou kunnen doen. Maar wat mij betreft is dit ook voor al die andere toernooien zonder grote namen, toernooien die afvragen waar ze nu eigenlijk staan. Er zijn duizenden Peter Malnatis in de wereld, kinderen die nu tien jaar of iets ouder zijn, die dromen van een loopbaan op de PGA Tour. Als we niet al die mensen hebben en houden die geloven in de PGA Tour dan hebben we nooit meer van dit soort momenten.'

Tour
  • Pro Shots