Van Driel nog altijd aan de leiding in Kenia

Komt er na ruim tweeduizend dagen zondag eindelijk een einde aan een veel te lange periode zonder Nederlandse zege op de DP World Tour? Darius van Driel heeft de kansen daarop in eigen hand.

darius van driel

2197 dagen geleden was het Joost Luiten die als laatste landgenoot als winnaar van de baan stapte bij een wedstrijd van de DP World Tour. Sinds zijn zege in februari 2018 in Oman was geen Nederlander meer de beste op het beste Europese circuit, verder dan een tweede plaats kwam niemand.

Ook Darius van Driel kwam niet verder dan de runner-up positie tot nu toe. In de Belgian Knockout van 2019 en in het Porsche European Open van 2021 kwam hij net tekort voor de hoogste trede van het ereschavot en hoewel het nog zeker geen gelopen race is, heeft de Hagenaar goede kans om de ban eindelijk te breken.

Met nog achttien holes te spelen deelt de 34-jarige Nederlander de leiding met de Spanjaard Manuel Elvira in het Magical Kenya Open en eigenlijk was dat gegeven al opmerkelijk want Van Driel had eenvoudig de enige koploper kunnen en misschien zelfs wel moeten zijn.

Van Driel leverde geen enkele slag in in de derde ronde en maakte wel drie birdies om naar -10 te gaan. Dat was goed, maar tegelijkertijd liet hij her en der zeker ook kansen liggen, vooral door een aantal te kort gelaten putts. Aan de andere kant had hij zowel op zeventien als op achttien alle geluk van de wereld dat hij met een par van de hole liep. Eerst was zijn approach op hole 17 een fractie te lang waardoor hij moest werken om met een up and down zijn par te redden, en op hole 18 maakte hij het zichzelf nodeloos moeilijk door met een conservatief houtje diep in de rough te liggen, al had hij daarna weer alle pech van de wereld toen zijn herstelslag op een pad landde waardoor hij opnieuw in de dikke rough lag. Dat hij uiteindelijk met een par van de baan stapte na de par-5 achttiende zal dan ook tegelijkertijd een opluchting als een teleurstelling zijn geweest.

Dat gezegd hebbende: met nog één ronde te spelen staat Van Driel er meer dan uitstekend voor om Joost Luiten op te volgen als Nederlandse winnaar. Samen met Elvira heeft hij twee slagen voorsprong op de rest van het veld. Het is geen ruime marge en hij moet de Spanjaard eerst nog maar eens van zich af zien te schudden, maar als hij de lijn van de afgelopen drie dagen doortrekt is alles mogelijk op de slotdag van het Magical Kenya Open en kan hij de opvolger worden van zowel Joost Luiten als van Maarten Lafeber en Jan Dorrestein, de eerste als laatste Nederlandse winnaar, de laatste twee als eerdere Nederlandse winnaars in Kenia.

Tour
  • Golffile