Jan Kees Van der Velden

Jan-Kees van der Velden: Haalt Joost Luiten Parijs?

Het is nu iets meer dan vijf maanden voor de start van de Olympische golfkampioenschappen op Le Golf National, de baan die we kennen van talrijke Frans Opens voor mannen.

Jan Kees Van der Velden

Anne van Dam is net als voor Tokio in 2021 verzekerd van een plek in het zestig vrouwen tellende veld. Op andere Nederlandse speelsters hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen – tenzij Dewi Weber het in de tweede divisie van de LPGA Tour goed doet.
Bij de mannen staat de teller vooralsnog op nul. De deadline is door de International Golf Federation op maandag 24 juni bepaald – de dag na het KLM Open.
Een Nederlander die op die dag in de top-27 van de Olympic Golf Ranking – gebaseerd op de wereldranglijst – staat, mag zeker naar Parijs. Wie op plek 28 tot en met 59 staat, moet aan aanvullende eisen voldoen.
Ooit wilde NOC*NSF – niet gehinderd door enige substantiële kennis van zaken – dat je in een Major in de top-8 moest eindigen. Dat was in lijn met uitganspunt dat een afgevaardigde atleet tijdens de Spelen tot beste acht zou behoren. Daar is men gelukkig op teruggekomen.

Wat zijn dan nu die aanvullende eisen?
Een plaats in de geschoonde top-8 in toernooien met minimaal vijf spelers uit de top-50 van de wereldranglijst of minimaal tien uit de top-100
Of
Een plek in de geschoonde top-4 in wedstrijden met minimaal vijf spelers uit de top-100 van de wereldranglijst.
Geschoond betekent dat de namen van op papier al geplaatste spelers mogen worden weggeschrapt.
De vraag is hoeveel spelers uit de top-50 of top-100 meedoen tussen nu en 24 juni meedoen aan wedstrijden van de DP World Tour. Het gros speelt vooral in de VS – zeker nu de beste tien van het seizoen 2023 naar de PGA Tour zijn gepromoveerd.

Luiten staat nu 39ste op de Olympische ranking. Daan Huizing is 57ste. In het gros van alle andere nationale Olympische Comités is dat al genoeg voor uitzending. Mits ze natuurlijk op 24 juni nog steeds in de top-59 staan.
Niet in Nederland.
Nico Huizing, de vader van Daan, heeft zowel het NOC*NSF als de NGF onderbouwde brieven gestuurd om de eisen aan te passen. Tot op heden zonder resultaat.
‘Maar ik heb van de NGF, bij monde van Niels Boysen, vernomen dat men toch nog gaat propberen om NOC*NSF op andere gedachten te brengen’, zei hij mij eind vorige week.

Ik help het hem hopen. Het zou mooi zijn als we in augustus twee mannen op Le Golf National zien afslaan. Naast Anne van Dam natuurlijk.
Maar NOC*NSF kennende, moeten Luiten, Huizing en Van Driel zich maar vooral richten op het boeken van succes in toernooien met voldoende spelers uit de top-50 en/of de top-100.
En eerlijk gezegd komen er vooral na The Masters, maar ook al in maart, best wat kansen om plaatsing voor Parijs zelf mogelijk te maken. En hoop doet leven.

Columns
  • Golffile