Luiten houdt zicht op opvolging Muntz

Halverwege de Qatar Masters, en onder toeziend oog van vrouw en kind, bedraagt de achterstand van de Nederlandse nummer 1 op de kop van het veld slechts vijf slagen. Om de top-10 te halen is maar één slag nodig. Ook Huizing en Veerman mogen door.

luiten

Het is al even geleden dat Rolf Muntz in 2000 de eerste Nederlandse zege op de Europese Tour op de borden kreeg. En het is ook alweer even geleden dat Joost Luiten de laatste Nederlandse overwinning op de DP World Tour binnenbracht, volgende week zondag op de dag af zes jaar geleden om precies te zijn.

Om aan die periode een einde te maken, en om Muntz op te volgen, moet er nog heel wat werk worden verzet in de Qatar Masters, maar de eerste stappen, het halen van de cut en de leiding in zicht houden, zijn in elk geval gezet.

Na 36 holes staat Haydn Barron met -9 twee slagen los van Rikyua Hoshino en Harrison Endycott maar geeft -5 al recht op een plaats bij de top-10.

Dat is precies één slag minder dan Luiten er in de eerste twee dagen gebruikte: -4. Zowel op de eerste als de tweede dag had hij zeventig slagen nodig om rond te gaan op Doha GC en beide dagen gebruikte hij om tot die score te komen vier birdies en twee bogeys.

Drie landgenoten door

Dat was niet de beste Nederlandse score van de tweede dag, die eer was voor Daan Huizing en die had het nodig ook. Op de eerste dag kwam Huizing niet verder dan een 74, een score waarmee hij nog maar net bij de beste honderd stond. Een score onder par was dus absoluut noodzakelijk en dat was precies wat Huizing binnenbracht. Zonder ergens ook maar een slag in te leveren verliet hij de baan met een 69 op zak en de wetenschap dat hij met -1 zeker was van een plaats in het weekend.

Voor Johannes Veerman bleef dat iets langer onzeker maar toen aan het van de dag het woestijnzand was neergedaald bleek zijn level par genoeg voor de zestigste plaats en dus precies goed om samen met zijn twee landgenoten door te mogen naar het weekend. Darius van Driel heeft noodgedwongen vrij de rest van de week Hij herstelde zich met een 70 weliswaar sterk van zijn 76 van dag 1, maar met +2 bleef de cutline desondanks buiten bereik.

Challenge Tour

Een circuit lager, op het Bain's Whisky Cape Town Open, doet deze week maar één landgenoot mee in de door Zuid-Afrikanen gedomineerde veld op Royal Cape Town.

Na de eerste ronde zag het er niet naar uit dat Lars van Meijel ook in het weekend de Nederlandse eer hoog zou mogen houden, maar zijn 73 van de eerste dag poetste hij met een 66 (-6) helemaal weg en dankzij een sprong van 88 plaatsen op het leaderboard plaatste hij zich kinderlijk eenvoudig als gedeeld 25ste voor het weekend.

Tour
  • Golffile