'Willen jullie eerst eten en dan naar buiten, of liever eerst spelen en dan een hapje eten?', vraagt directeur Mart Jan Groenendijk nadat hij ons is voorgegaan voor een rondleiding over de oefenfaciliteiten van Golfbaan Delfland. 'Ik moet er wel bij zeggen dat er regen onderweg is, maar het is aan jullie.' We kijken naar buiten, waar het al flink schemert, en dan naar elkaar. We weten al wat de ander denkt: we zijn hier voor een rondje golf in het donker. Dan moet het niet nog een beetje licht zijn. Daarbij, als we een beetje doorlopen op de nog geen kilometer lange baan, moeten we de regen voor kunnen blijven. Eerst eten dus.
Sinds afgelopen februari staan ze er op wat officieel de Par 3 Challenge Course heet: de lichtmasten van het Nederlandse bedrijf Firefly. De pay-and-playbaan bij Schipluiden (naast de korte holes liggen er ook 27 'gewone' holes) niet de eerste verlichte baan. Het voormalige Amstelborgh bood ook de mogelijkheid om onder kunstlicht op een par-3-baan te golfen, op de Haarlemmermeersche kan het ook, net als op bijvoorbeeld Princenbosch. En in het buitenland, in Turkije, Dubai en Amerika, om maar een paar landen te noemen, zijn zelfs banen van achttien holes volledig verlicht.
Dat niet meer banen dit doen, denken we als we nog niet eens hebben afgeslagen op de negentig meter lange par-3 eerste. De vlag is fraai uitgelicht, de green is ruim en de tees – alle voorzien van een kleine versie van de Big Green Egg, sponsor van de baan – hebben uitstekende afslagmatten. Natuurlijk, de aanleg van de lampen zal niet goedkoop zijn geweest, maar 'de ledverlichting brandt zo efficiënt dat de kosten per dag enorm meevallen en met een paar flights al zijn terugverdiend', legt Mart Jan uit. 'Toen we net geopend waren, gingen de prijzen voor gas en elektra ineens door het dak. Ja, toen moesten we wel even slikken. Maar nu is het prima te doen. Zeker ook omdat de bezetting goed is. Het is nog niet zo dat het hier alle dagen vol zit, maar er zijn genoeg avonden waarop de teesheet lekker gevuld is. Ook als het weer niet ideaal is.'
Dat laatste is precies wat vandaag het geval is. Het waait, het is een graad of tien, elf, en buienradar voorziet een flinke plons water in de komende uren. Al gokken we er dus op dat we alweer binnen kunnen zijn voor het echt losgaat. De totale lengte van de baan is 936 meter, de kortste hole (drie) meet 70 meter en de langste (zes) 138 meter. Als het ons lukt om de bal niet te ver buiten de lichtbundels te spelen, dan zouden we met gemak binnen een uur rond moeten kunnen zijn.
Dier en milieu
Het zijn vragen die vaak gesteld zullen worden: Moet dat nu, die verlichting? Kunnen golfers niet gewoon spelen bij daglicht? Is het niet slecht voor dier en milieu? In de eerste plaats is het fijn dat deze optie er is. Misschien niet per se voor spelers die ook overdag alle tijd hebben, maar wel voor de werkende mens. Die kan van het najaar tot het late voorjaar na kantoor gerust nog een rondje spelen, waardoor golf in deze periode niet beperkt blijft tot ballen slaan op de driving range of een rondje in het weekend. Als we willen dat ook jongere mensen de sport zien als een bezigheid waar je twaalf maanden per jaar mee aan de slag kunt, dan helpen initiatieven als dit enorm.
De impact op dier en milieu dan. Die kan toch niet anders dan negatief zijn? Ook dat valt te bezien. In de eerste plaats omdat er gebruik wordt gemaakt van led-verlichting ('Led's play golf' staat er op een bordje op weg naar de eerste tee), wat het energieverbruik beperkt en de duurzaamheid vergroot. Op onze vraag of het dan niet vervelend is voor de dieren, wijst Mart Jan slechts naar de snelweg die pal naast de baan ligt en waar om de paar meter een enorme lichtmast staat. Om over de verlichting van de sportvelden aan de andere kant van Delfland nog maar te zwijgen. En inderdaad, tijdens onze ronde zien we zoveel dieren – ganzen en zwanen die rustig in de rough rondscharrelen, een paar konijnen naast de tee tijdens het afslaan – dat we die vraag net zo goed niet hadden kunnen stellen. 'Bovendien houden we nadrukkelijk rekening met de omgeving. We hebben de lampen al een paar keer iets anders afgesteld om de omgeving geen overlast te bezorgen.
Magisch
Dat laatste constateren we zelf ook al snel. Als je de bal te veel naar links of naar rechts slaat, moet je flink je best doen om hem te vinden. Ook zijn niet alle greens evenwichtig uitgelicht. Wel voldoende, maar het valt bijvoorbeeld op dat de green van de 91 meter lange vijfde of de 138 meter lange zesde deels minder goed verlicht is. Al hoorden we later dat de verlichting wordt aangepast als blijkt dat sommige plekken echt te donker zijn. Maar zelfs als dat niet zo zou zijn, is dat geen drama. Op de greens, maar dat geldt eigenlijk voor alle slagen, moet je gewoon wat meer op je gevoel vertrouwen dan je anders zou doen. En, het moet gezegd, dat is in ons geval helemaal niet erg. In plaats van de hersenen alles te laten beslissen laten we onze intuïtie wat meer de regie nemen, en dat levert een aantal goede putts op, op de uitstekend onderhouden greens. Met de afslagen hebben we meer moeite: op de een of andere manier vinden we het inschatten van de afstanden wat lastiger. Meer dan eens zijn we, ondanks de duidelijke hole-informatie, ruim te lang of ruim te kort en moeten we met een up and down onze par proberen te redden.
Net als op vrijwel alle andere par-3-banen kun je ook op deze baan een qualifying-ronde spelen en valt het nog lang niet mee om je handicap te halen. Zelf krijgen we slechts één slag mee, dus onze score van +3 is niet voldoende.
Wat wel voldoende is, is ons gevoel van tevredenheid na afloop. Binnen een uur waren we rond, we hebben alle ijzers tot ons ijzer-6 moeten gebruiken, we hebben echt het gevoel gegolfd te hebben, en bovenal hebben we ontzettend genoten. Golfen op een goed verlichte baan is gewoon ontzettend leuk. Je bal zien vertrekken tegen een zwarte lucht, gevangen in licht dat hem begeleidt van tee naar green. Het is bijna sprookjesachtig mooi. Misschien vatte onze spelpartner het wel het meest treffend samen: 'Het voelt een beetje als toen ik als kind voor het eerst met voetbal mocht trainen onder kunstlicht, het heeft iets magisch.'
Jammer dat we niet dichterbij wonen.
De tweede Golfers Magazine van 2024 ligt alweer bijna in de winkel. Heb je 'm liever standaard elke maand op de deurmat? Neem dan hier een abonnement.
Praktisch
Golfbaan Delfland
Adres Abtsrechtseweg 1, 2636 HZ Schipluiden
Website delflandgolf.nl
Reserveren (015) 380 79 11
Handicapvereiste 54 / Baanpermissie
Greenfee ma/zo € 19, zo/feest € 21 (tarief met verlichting)
Baan 9 holes, par 27, 936 meter
- Ronald Speijer