Veerman beste Nederlander in Bahrein, Luiten mist cut

In lastige omstandigheden bleef Johannes Veerman het beste overeind in de eerste helft van het Bahrein Championship. Omdat door invallende duisternis niet iedereen het clubhuis haalde worden de startlijsten pas zaterdag gemaakt.

veerman

Voor Jacques Kruyswijk, Cole Madey en Haydn Barron was er na hun drive op de par-5 negende niet voldoende daglicht over om de tweede ronde te voltooien en dus verscheen er op de website van de DP World Tour de tekst 'Overnight Suspended' maar veel zal er niet meer veranderen als ook dit trio zaterdagochtend hun tweede ronde af hebben gemaakt. Ja, Barron kan zich met een birdie nog naar de tweede helft van het Bahrein Championship te spelen, maar verder zijn de kaarten wel geschud.

Luiten naar huis

Voor drie van de vier Nederlanders betekent het dat ze pas zaterdagochtend horen hoe laat en met wie ze de baan in mogen. Johannes Veerman mag het langst wachten met zijn start, zoveel is duidelijk. De deze zomer in Nederland neerstrijkende Veerman opende het toernooi met een ronde level par maar herstelde zich met een -4 goed op een door sterke wind lastig spelende baan. Dat het lastig was bleek wel uit de sprong die hij met die score maakte: hij schoof maar liefst 66 plaatsen op op het leaderboard waar hij vooralsnog gedeeld negentiend staat.

Dat is tweede slagen beter dan Daan Huizing die na een openingsronde onder par (-2) juist op de tweede speeldag niet verder kwam dan level par maar ook daar een paar (3) plaatsen mee steeg. Het verschil bij Van Driel was nog groter. De Hagenaar speelde zichzelf met een ronde net onder par (-1) bijna veertig plaatsen omhoog en staat daarmee precies op de cutline die vooralsnog op level par staat.

Die score was ruim teveel voor Joost Luiten die na een openingsronde in (+1) een score onder par binnen moest brengen, maar dat niet voor elkaar kreeg. Tot aan de turn lag de Nederlandse nummer 1 nog op schema (-1) maar na de turn ging het mis. Op beide par-3's leverde hij een slag in, net als hij dat deed op de par-5 derde nadat hij vanuit de greensidebunker geen up and down kon maken, al deed de dubbele bogey op de par-4 vierde waarschijnlijk meer pijn. Met een dagtotaal van +4 kwam Luiten uit op een totaal van +5 en dat was ruim onvoldoende om door te mogen naar de tweede helft van het toernooi.

Challenge Tour

Haalde op de DP World Tour de meeste landgenoten het weekend, een circuit lager was die luxe voor de minderheid van de drie Nederlanders weggelegd.

In het door drie man (Enoch, Albertse en Levy) met -12 aangevoerde SDC Open viel de cutline op -4 en alleen voor Lars van Meijel bleek dat geen onoverkomelijk probleem. Hoewel zijn score op de tweede dag (+1) aanzienlijk minder goed was dan die van de eerste dag (-7) en hij daardoor flink inleverde op het leaderboard (van plek 3 naar plek 30) haalde hij met -6 eenvoudig het weekend.

Dat gold niet voor zijn twee collega's Kiet van der Weele en Lars Keunen. Laatstgenoemde lag na negen holes nog prima op koers, maar struikelde op weg naar het clubhuis door de tweede negen in +4 te voltooien waardoor hij de cutline alsnog ruim uit zicht zag verdwijnen. Kiet van der Weele tekende voor een totaal van +3 - wel met in beide rondes een eagle - en eindigde daardoor in de staart van het klassement.

Tour
  • Golffile