Toen het golf na een lange tijd van afwezigheid in 1889 vanuit Engeland in hernieuwde vorm in Nederland zijn herintrede deed met een primitieve, door baron Arnoud van Brienen van de Groote Lindt op de schapenweide van zijn landgoed Clingendael aangelegde 5 holes golfbaan, bestonden in het Nederlands-Indië van de 19e eeuw al diverse 9 holes golfbanen. De oudste Nederlandse golfclub bevindt zich dan ook buiten de grenzen van Nederland.
Toen Java en onderhorigheden na een lange VOC geschiedenis vanaf 19 augustus 1816 door de Engelsen officieel werd overgedragen (teruggegeven) aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was de geboorte van Nederlands-Indië een feit.
Op initiatief van de Engelsman John Campbell werd op 8 juli 1872 de Batavia Golfclub opgericht met een 9-holes baantje op het bijna 100 ha grote prestigieuze Koningsplein in hartje Batavia. Daarna volgden in 1895 de Tjandi Sports Club en in 1898 de Soerabaya Golf Club, opgericht door Shell medewerkers. De Soerabaya Golf Club wordt gezien als een van de meest Nederlandse golfclubs van Indië.
Er waren vele beroemde golfbekers in die tijd, waarvan slechts 10% is bewaard gebleven en daarvan zijn er tijdens de tentoonstelling in het golfmuseum enkele bijzondere exemplaren te zien. Alle bekers moesten in de oorlog bij de Japanse bezetter worden ingeleverd, maar sommige bekers werden verborgen gehouden door ze te begraven.
Tijdens de tentoonstelling kunt u gebruik maken van de audiotour om veel meer verhalen te horen over deze unieke bekers.
- Golfmuseum