Zo maak je het beste van je off-day

Nee, golf is niet altijd leuk. Er zijn dagen waarop het lijkt alsof je nog nooit op de baan stond. Niets lukt en misschien overweeg je zelfs uit te stappen. Niet doen, want ook een offday kan van waarde zijn. En misschien zelfs leuk.
@media (max-width: 679px){#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ebf78b774 img{#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ebf78b774 img{#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ebf78b774 img{#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ebf78b774 img{#fig-65e1ebf78b774 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}off-day

Als je de eerste paar holes onder je niveau speelt, sluipt er vaak twijfel in je spel, niet zelden gevolgd door frustratie en irritatie. Waarom lukte het net op de driving range wel en raak je nu geen pepernoot? Hoezo was de vorige ronde zo goed en deze zo slecht? Het is een vraag die zich in de baan maar zelden laat beantwoorden, mede omdat de stoom op een gegeven moment misschien wel uit je oren komt en je serieus overweegt om die driver, net als je bal, in het water te slingeren. Doe het niet. Het is doodzonde van die dure club en bovendien loop je het risico, met het geluk dat je vandaag hebt, dat het tijdens het gooien in je rug schiet. Daarbij: vloekend en tierend door de baan gaan doet je reputatie geen goed. Daarnaast verpest je het voor je spelpartners. Zeg dus gewoon: goede bal, lekker aan het spelen. Al is de glimlach die je daarbij opzet, die van een boer met kiespijn.

Zelfs de beste spelers hebben soms een offday

Je hebt er natuurlijk niets aan, maar golf is een sport van pieken en dalen. Zelfs de mannen en vrouwen die tot de beste van de wereld behoren, hebben soms een dag waarop niets lijkt te lukken. Tiger Woods stapte op een wedstrijd in Amerika eens van de baan na een 85, Sergio García tekende ooit voor een 89 op een Brits Open en op de PGA Tour had Mike Reasor, na het halen van de cut nota bene, een keer 123 slagen nodig om zijn ronde te voltooien. Waarmee we maar willen zeggen: als het de beste kan overkomen, dan jou dus ook. Accepteer het, treur niet te lang en probeer te analyseren wat je de volgende ronde anders moet doen.

Zoek naar iets wat wél goed gaat

Al is je spel nog zo slecht, er is altijd wel iets wat wél goed gaat. Of in elk geval niet zo slecht als de rest. Als je driver het echt niet doet, je geen putt weet te maken, maar de chips wel aardig gaan, hou je daar dan aan vast. En als er écht niets lukt? Bedenk dan dat je ook op kantoor had kunnen zitten, wellicht het gras had moeten maaien of een ander klusje waar je niet op zat te wachten. Maar nee, jij staat hier lekker op de golfbaan, in de natuur, terwijl om je heen de vogels fluiten. Moeilijk vol te houden dat er helemaal niets meezit vandaag, toch?

Vertrouw op je techniek en bewaar de rust

Negen van de tien keer dat je als de spreekwoordelijke natte krant door de baan gaat, wordt het van kwaad tot erger. Maar de golfer die de neerwaartse spiraal ‒ slechte bal, spanning, harder willen slaan, nog meer slechte ballen ‒ weet te stoppen, komt uiteindelijk toch vaak met een acceptabele score binnen. Blijf vertrouwen op wat je geleerd hebt, swing ontspannen en ga vooral niet steeds harder slaan. Dat laatste klinkt logisch, maar let maar eens goed op als iemand anders een offday heeft. De kans dat hij (meestal een hij...) gas geeft in plaats van gas terugneemt, is groot. Neem dus dat ijzertje meer en sla gerust nog wat rustiger dan je anders zou doen. En kijk niet raar op als door die ontspanning de goede slagen zich als vanzelf aandienen.

Geef niet op

Blijf proberen. Elke volgende bal, elke volgende hole kan het wél raak zijn. Ja, die goede kaart kun je na drie strepen waarschijnlijk wel vergeten, maar elke slag is een kans om het beter te doen, elke hole er een om een nieuw begin te maken. De kans dat je je deze dramatische ronde later zult herinneren is niet groot, de kans dat je die miraculeuze sandy straks in een heroïsch verhaal opvoert, wel. Het kan zomaar de volgende slag blijken te zijn...

Ontspan

Iedereen weet dat zo nu en dan een slechte dag onvermijdelijk is. Soms zit het gewoon tegen. C'est la vie. Maak golf op die momenten niet groter dan het is. Het spel is te mooi om te laten verpesten door een slechte ronde. Ook op dagen dat het even niet wil, zou één ding altijd moeten lukken: ontspannen. Golf is en blijft, hoe goed of hoe slecht je ook speelt, een fantastische manier om de dagelijkse beslommeringen van je af te laten glijden. Leer om te gaan met dat slechte schot, accepteer die mindere dag. Echt genieten lukt pas als je verder leert kijken dan die slechte slag of dag.

Ben jij al abonnee van Golfers Magazine?

Dit artikel was eerder te lezen in Golfers Magazine. Tien keer per jaar verschijnt een nieuwe editie van Golfers Magazine met daarin alles wat je over de golfsport wilt weten. Met praktische tips als dit, instructies, reisverhalen, interviews, columns en meer. Neem nu een abonnement en mis nooit meer een verhaal uit hét golftijdschrift van Nederland.

Laatste nieuws