Welcome to the club - Wat doe jij om nieuwe golfers zich thuis te laten voelen?

Sinds enkele maanden loopt de NGF-campagne ‘Welcome to the club’, met als doel banen en clubs te helpen om nieuwe golfers naar de sport te trekken. Maar ook bestaande golfers kunnen een steentje bijdragen. Haal jij in 2024 de volgende golfer binnen?

welcome

Welkom!

De campagne mag dan 'Welcome to the club’ heten, maar lang niet iedereen voelt zich welkom. Het klinkt bijna te kinderachtig voor woorden, maar het voelt zoveel prettiger wanneer je als 'vreemde' gewoon gedag wordt gezegd of gevraagd wordt of je misschien ergens mee geholpen kunt worden. Daar is de driving range, de toiletten zijn beneden, mijn naam is... en een prettige dag verder. Zo’n vriendelijke benadering kan een enorm verschil maken ten opzichte van de blik die zegt: wat doe jij hier?

Ambassadeur

'Gólf jij?' Zeker als je in een omgeving verkeert waar weinig mensen golfen, kun je deze vraag nog wel eens krijgen. Vaak gevolgd door vragen als: Hoe ben je dan begonnen? Is het niet duur? Hoe lastig is het nu eigenlijk? Een verkoper zou er direct koopsignalen in herkennen: je gesprekspartner heeft er wel oren naar om zelf een keer te gaan golfen. Deel je enthousiasme, vertel hoe je begonnen bent en nodig de ander eens uit om mee te gaan. Door jouw enthousiasme ben je de perfecte ambassadeur voor de sport.

Samen spelen?

Naast dat golf nu eenmaal niet makkelijk is, is het voor veel nieuwe golfers waarschijnlijk dé reden om de sport vroegtijdig de rug toe te keren: niemand om mee te spelen. Of men is alleen begonnen, of de andere deelnemers aan de groepslessen waren minder enthousiast. Dan kan het best eenzaam zijn op de golfbaan. Zeker als iemand ook nog eens niet zo goed is en wordt ingehaald door tweeballen. Loop als ervaren of goede golfer niet zomaar door, maar knoop eens een praatje aan en vraag of de eenzame golfer misschien wil aansluiten. Wuif het argument 'dat ik daar nog niet goed genoeg voor ben' weg: iedereen is ooit begonnen en is het juist niet mooi dat je allemaal op je eigen niveau kunt spelen? Nou dan. Samen spelen is zoveel leuker. En als beginnende golfers mensen leren kennen, is de kans dat ze vroegtijdig stoppen ook meteen een stuk kleiner.

Heb je dit gezien?

Golf is niet dagelijks prominent in het nieuws. Weliswaar bereikt de NGF met haar campagne ‘Welcome to the club’ een grote groep mensen die nog niet golfen, maar je kunt er zomaar aan voorbij zappen of de advertentie wegklikken. Wijs de mensen van wie je denkt dat golf misschien iets voor hen is gerust op aankondigingen van kennismakingslessen via het platform Probeer Golf, het kennismakingspakket Golfstart of een andere leuke aanbieding in de buurt. Soms heeft iemand maar een heel klein zetje nodig en gaat de rest vanzelf.

Geef Golfers Magazine cadeau

De meest voor de hand liggende tip voor als je iemand een keer hebt geïntroduceerd in de sport is natuurlijk een exemplaar van jouw lijfblad cadeau doen, of misschien zelfs een klein cadeau-abonnement. Wakker het vuurtje maar wat verder aan, plak een geeltje op het artikel dat écht gelezen moet worden, wijs op de goede tips en sleep iemand mee in jouw enthousiasme.

Ga je mee?

Voel jij ook de ogen van de buurvrouw in je rug prikken als je je set in de auto legt? Vraagt de buurman wel eens geïnteresseerd waar je heen gaat? Smaalt je collega dat je nu alweer gaat golfen als je je plannen voor het weekend uit de doeken hebt gedaan? Nodig ze de volgende keer eens uit om mee te gaan naar de driving range. Niet alleen kunnen ze dan hun eerste ballen slaan, ze maken ook kennis met de cultuur op de golfbaan en zullen (meestal dan toch) direct ervaren dat er van hun vooroordelen niet veel klopt. Het eerste zaadje is geplant en met een beetje geluk vragen ze de volgende keer zelf of ze nog eens mee mogen.

Clubs & amateurs
  • Adobe Stock