Snelle rondjes voor het donker is - de charme van par-3-banen

Nederland telt tal van par-3-banen. Vaak als onderdeel van een groter golfcomplex, soms zelfstandig. Maar overal geldt: in een uurtje kun je rond zijn. Ideaal als je overdag moet werken. Nu de dagen korter worden, hoef je maar een uurtje verlof op te nemen. Als je mag kiezen tussen kort golfen en niet golfen, dan is de keuze snel gemaakt, toch?

par-3

Golfbaan de Texelse – De Cocksdorp

Net als zijn grote broer is ook de par-3-baan onlangs gerenoveerd. Het resultaat mag er zijn. Mocht je met je gezin een najaarsvakantie op Texel geboekt hebben, dan merken je familieleden misschien niet eens dat je kort voor het eten nog even een rondje bent wezen spelen op de nog geen zevenhonderd meter lange baan.

Golfbaan Weesp – Weesp

Officieel is dit geen par-3-baan. En wel door de aanwezigheid van één par-4 en de verschillende tees, waardoor je geen negen maar achttien holes kunt spelen op deze polderbaan in Weesp. Als je denkt dat je op een par-3-baan wel even makkelijk kan scoren, kom je hier bedrogen uit. Als je niet recht bent wacht onherroepelijk water of hoge rough.

Golfbaan Weesp

The Dunes – Zandvoort

De door de familie Lancaster gerunde par-3-baan aan de rand van het circuit van Zandvoort is een miniversie van zijn grote buurman De Kennemer. Een leuk design dat dwars door de duinen en pal langs de bewoonde wereld slingert.

Golfpark De Biltse Duinen – Bilthoven

Waar in 1980 nog een buitenbad en kanovijver (!) lagen, ligt nu al decennia de aantrekkelijke korte baan van De Biltse Duinen. Wel een lastige ook, met holes die variëren in lengte van 61 tot 156 meter en een groot aantal bomen die het nog moeilijker maken. Sla voor of na je snelle rondje zeker de opvallende driving range niet over.

Golfbaan Het Woold – Asten Heusden

Op de zogenoemde Gezandebaan moet je echt aan de bak om je handicap te spelen. Stel, je hebt handicap 18, dan krijg je over negen holes maar vier slagen mee. Dan weten wij genoeg: hier zijn niet zomaar wat holes gemaakt, maar is een echte baan aangelegd waar je echt getest wordt. Daarna lekker naar binnen in het gastvrije clubhuis.

Het Woold

De Utrechtse – Houten

Tot een paar maanden geleden luisterde de baan nog naar de naam The Mondial. Achter de driving range is ruimte gevonden voor een korte maar leuke par-3-baan. Het is een stukje lopen vanaf het clubhuis, maar gelukkig kun je ook parkeren bij de driving range. Dan profiteer je van een paar minuutjes extra daglicht!

Golfbaan Spaarnwoude – Velsen-Zuid

Tienduizenden golfers – het kunnen er ook honderdduizenden zijn – begonnen hun golfloopbaan op Golfbaan Spaarnwoude. En we kunnen ons voorstellen dat dit op een van de drie lussen met korte holes was. Er is een pitch-en-puttbaan, er zijn par-3- en par-4-holes: het aanbod is enorm. Ook geschikt voor spelers met een lage handicap.

Hooge Graven Golfclub Ommen – Arriën (Ommen)

Net als veel van de andere genoemde par-3's zou je waarschijnlijk liever de achttien holes grote baan spelen, maar als dat niet kan, ben je maar wat blij met mooie korte lay-outs als die van de Hooge Graven. Je loopt door exact hetzelfde decor als bij zijn grote broer. Dan weet je waar je je op kunt verheugen voor als er wel tijd is voor die grote ronde.

Hooge Graven

DGC De Gelpenberg – Aalden

Als je vanuit het clubhuis naar rechts kijkt, zie je de par-3-baan al liggen. Niet ergens weggestopt dus, maar pontificaal in het zicht. Ideaal om te oefenen maar ook om kennis te maken met de sport. Al na een korte basisinstructie mag je de wei in. Die instructie pak je bij voorkeur op een dag dat er meer tijd is om te golfen.

Banen & Reizen
  • Leading Courses