Nicolai Hojgaard wint in Dubai, Luiten blijft in achterhoede

Joost Luiten heeft een uitstekend jaar niet kunnen besluiten met een ronde onder par. De Nederlandse nummer 1 kende een lastige laatste week. Dat gold niet voor Nicolai Hojgaard die met een eindsprint de zege voor zich opeiste.

nicolai hojgaard

Het lukte Luiten ook op de slotdag van het seizoen niet om een extra uitroepteken achter zijn uitstekende jaar te zetten. Nog maar een paar weken geleden leek een van de tien kaarten voor de PGA Tour hem niet te kunnen ontglippen, maar na twee mindere weken in de rijk gedoteerde slottoernooien, staat de Nederlandse nummer 1 met lege handen.

Al is dat een uiterst relatief begrip.

Nog geen jaar geleden moest Luiten gebruik maken van een éénmalige exemption nadat hij zijn kaart na een moeizaam 2022 verloor. Het is eind 2023 nauwelijks voor te stellen: Luiten begon het jaar ruim buiten de top-400 van de wereld en staat nu op de rand van de top-100. Hij haalde in 23 van zijn 26 starts de cut, eindigde zeven keer in de top-10, deed mee om de zege en verdiende slechts in drie seizoenen meer prijzengeld dan hij ooit deed. Kortom: Luiten is helemaal terug, daar doet de matige slotweek (48ste) in Dubai niets aan af.

Vanaf het eerste moment liep het niet voor de 37-jarige Nederlander op de Earth Course. Na een +5 op dag 1 vond hij zijn naam terug in de staart van het klassement, en daar kwam hij nooit meer uit weg. Zelfs zijn -3 op zaterdag hielp hem nauwelijks dus dat hij met een +1 op de slotdag op de laatste plaatsen bleef was duidelijk en op een klein birdieblitz (3) na de turn na was de rest van de ronde in lijn met de rest van de week en niet in lijn met de rest van het seizoen.

Uiteindelijk vond hij zijn naam terug op de 26e plaats van de Order of Merit, slechts vier keer eindigde hij hoger, en hoewel dat niet genoeg was voor een van de kaarten voor de PGA Tour zal hij in de loop van de week zeker beseffen dat zijn comebackjaar uitstekend geslaagd is.

De strijd om de zege in Dubai was tot het laatst ongemeen spannend. De grote nemen gaven elkaar weinig cadeau en Rahm, Fleetwood en Hovland gaven het publiek waar voor hun geld met een spannende strijd.

De hoogst geklasseerde spelers op de wereldranglijst moesten het uiteindelijk echter afleggen tegen Nicolai Hojgaard die met vijf birdies op zijn laatste zes hole, en een score van -21, het complete veld achter zich wist te houden. De jonge Deen had met een birdie op de slothole de deur al in het slot kunnen gooien maar miste de korte putt waardoor hij nog een spannend half uurtje in de wachtkamer had, maar nadat Fleetwood niet uit wist te holen voor eagle was de zege een feit.

'Deze zege betekent heel veel voor me', zei een duidelijke geemotioneerde Hojgaard. 'Ik heb een goed jaar gehad maar er ontbrak nog wat. Dat het juist hier lukt is heel bijzonder. Ik dacht even dat ik het met die laatste gemiste birdieputt had laten liggen, maar gelukkig kwam er geen play-off. Deze is heel sweet.'

Het seizoen zit er op, met Rory McIlroy als nummer 1 van het jaar. Volgende week begint het nieuwe seizoen alweer.

Wie volgt de Noord-Ier op?

(Joost Luiten haalde op de slotdag nog wel het golfnieuws...)

Tour
  • Golfsupport