Op naar 2024

Als Joost Luiten nog hoop had op een Amerikaanse tourkaart dan is die na dag een van het Tour Championship in Dubai volledig de bodem ingeslagen.

Joost Luiten

Luiten speelde de eerste achttien holes van het met tien miljoen dollar gedoteerde kampioenschap op de Earth Course van het Jumeirah Estate in 77 slagen – zijn slechtste score ooit, in 45 rondjes op deze baan. Hij zat 5,3 slagen boven de gemiddelde score van het veld.
Daardoor staat Joost Luiten in het klassement in de kelder. Hij deelt samen met de Fin Sami Välimäki en de Spanjaard Nacho Elvira de laatste plaats – tien slagen achter de leiders.
Hij moet in de top-5 eindigen om een reële kans op het veroveren van een startbewijs voor de PGA Tour van 2024 te maken. Dat kan mathematisch natuurlijk nog steeds, al schat de computer zijn kans daarop op 0,2 procent.

De Nederlandse nummer maakte donderdag twee birdies, drie bogeys en twee double bogeys op de par-72 baan. Hij presteerde niet slecht vanaf de tee, maar was matig met zijn approaches en ronduit onder de maat rond en op de greens (zie hier al zijn stats van dag een).
Het seizoen 2023 lijkt voor hem in mineur te eindigen. Geen top-10 plaatsen sinds begin september. In de toernooien met minimaal 3.750.000 euro presteerde Joost Luiten niet goed genoeg om zijn Amerikaanse tourkaart te behalen.

Maar als je het grotere plaatje voor 2023 bekijkt, is het natuurlijk een wereld van verschil met 2022. Twaalf maanden geleden miste hij deelname aan het Tour Championship. Sterker Luiten behield zijn volle speelrechten via de ontsnappingsclausule die Career Money List heet.

‘Vorm is iets ongrijpbaars’, meldde hij eerder op deze site. ‘Het ene moment is het er niet, maar de week erop kan het er wel zijn. Misschien dat het deze week wel weer goed gaat. Ik vind het altijd mooi om dit slottoernooi in Dubai te spelen en ik zie het ook als een eer. De beste vijftig spelers van de DP World Tour zijn hier aanwezig en een groot deel van de wereldtop.'

Het seizoen zit er bijna op voor Joost Luiten. De ‘kaart’ voor Amerika is er niet, maar hij wordt eind december vader en 2024 zou dus zo maar eens in alle opzichten zijn jaar kunnen worden.

De Fransen Julien Guerrier en Matthie Pavon voeren samen met de Deen Nicolai Højgaard de ranglijst aan. Zij gingen in 67 slagen rond. Guerrier en Pavon bleven zelfs bogeyvrij.

Is dat een garantie op succes? In de voorgaande veertien edities op deze baan won slechts één keer de leider na de openingsronde: Robert Karlsson in 2010. En die had ook nog eens een play-off nodig om de zege te pakken
Rory McIlroy wordt voor de vijfde keer de beste speler van de DP World Tour. Hij wil ook graag dit kampioenschap winnen, maar met nog 54 holes te gaan, heeft de Noord-Ier vier slagen achterstand op de leiders. Dat moet te doen zijn.
Zijn grote tegenstrever Jon Rahm won drie van de vier edities en was in zestien ronde altijd onder par gebleven. Hij opende nu met een 72. Maar ook hij is nog niet uit de strijd.

En dan nog dit: In de eerste ronde bleven 23 van de 50 spelers onder par ... gemiddelde score was 71,70 ...de eerste negen werd in gemiddeld in 35,82 slagen gespeeld, de tweede negen in 35,88 .... de gemakkelijkste hole was de par-5 zevende, de moeilijkste de par-4 vierde ... er werd maar één eagle gemaakt: Adrian Meronk op de par-4 vijfde ... dag 1 leverde 175 birdies op ... er is vrijdagochtend een kansje op regen en onweer

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 8.00 tot ongeveer 14.00 uur live uit.

Tour
  • Golfsupport.nl