Huizing en Besseling doen wat ze moeten doen

In het laatste reguliere toernooi van het seizoen stelde Daan Huizing definitief zijn kaart veilig en voorkwam wil Besseling een pre-kwalificatie. Wel moet hij – samen met Darius van Driel – naar Qualifying School.

Huizing en Besseling doen wat ze moeten doen

De beste 116 spelers na het Qatar Masters behouden voor 2024 hun speelrecht op de DP World Tour. Met een prima 16de plaats (-11) in het oliestaatje steeg Daan Huizing zeven plaatsen en sluit hij zijn jaar af op de 100ste plaats in de Road to Dubai.

Wil Besseling had in Qatar een slag meer nodig dan zijn landgenoot, wat hem een 21ste plaats opleverde (-10). Na een heel matig seizoen was het automatisch behoud van zijn tourkaart al uit zicht verdwenen, maar met een sterke slotronde zou hij zich in ieder geval direct voor de Final Stage van de Qualifying Stage plaatsen.

Met een eagle op zijn openingshole liet Besseling zien dat hij wist wat er op het spel stond, en nog voor de turn voegde hij daar vier birdies aan toe. Op de back nine wist hij geen winst meer te boeken, maar de 66 (-6) was voldoende om te stijgen naar de 141ste plaats op de jaarranking. `

De beste 145 plaatsen zich direct voor de finale van Qualifying School. Ook Darius van Driel – die de cut in Qatar op één slag miste – mag met een 134ste plaats in de Road to Dubai van 10 t/m 15 november in Spanje proberen om zijn speelrecht voor de DP World Tour te heroveren.

Daar zullen ze waarschijnlijk ook Alexander Levy, Wilco Nienaber, Francesco Molinari, Jamie Donaldson en Nicolas Colsaerts tegenkomen.

Joost Luiten speelde deze week niet en zakte naar de 17de plaats op de Order of Merit. Er zijn voor de beste speles van het circuit de komende weken echter nog veel dollars en punten te verdienen in de Nedbank Golf Challenge en het Tour Championship. De top 10 van de DP World Tour verdient een kaart voor de PGA Tour.

Naast de strijd om lijfsbehoud werd in Qatar ook gewoon gespeeld voor de titel.

Na 72 holes hielden overnight leader Jorge Campillo (70) en Sami Välimäki (69) elkaar op -18 in evenwicht, dus mocht het duo terug naar de par-5 achttiende hole voor een playoff. Met een birdie troefde de 25-jarige Fin de ervaren Spanjaard af en mocht hij – na het Oman Open in 2020 – zijn tweede titel op het hoogste niveau bijschrijven.

Ladies European Tour

In de Aramco Team Series werd Anne van Dam na ronden en 70, 64 en 68 slagen gedeeld 11de (-14). Het leverde haar een cheque van bijna tienduizend dollar op. Ook in de jaarranking staat de Nederlandse 11de, met nog twee toernooien te spelen.

De Amerikaanse Alison Lee (-29) liet in Saoedi Arabië geen spaan heel van de rest van het veld en won maar liefst acht slagen voorsprong op Carlota Ciganda (-21) uit Spanje.

LPGA Tour

In het Maybank Championship in Maleisië vloog de Franse Céline Boutier met eeen afsluitende 64 wereldsterren als Rose Zhang, Nelly Korda, Brooke Henderson en Lydia Ko voorbij. De enige overgebleven tegenstander, de Thaise Atthaya Thitikul die samen met haar op -21 was geëindigd, zette ze vervolgens in een playoff opzij. Daar had ze wel negen(!) holes voor nodig.

Tour
  • Golfsupport