Wil voelt zich weer thuis in Madrid

Nu zijn kaart voor 2024 aan een dun zijden draadje hangt, probeert Wil Besseling in het Open de España te doen wat hij hier in 2021 deed: hoog eindigen.

Wil Besseling

De West-Fries, die in de laatste drie wedstrijden van het reguliere seizoen alles uit de kast moet halen om een gang naar de gevreesde Qualifying School te voorkomen, opende donderdag op de par-71 baan van Club de Campo bij Madrid met acht birdies voor een 64 (-7) en een tweede plaats in het tussenklassent, een slag achter de Fransman Mathieu Pavon.

Twee jaar geleden werd Besseling zesde in dit traditionele kampioenschap van de DP World Tour. Hij stond na 36 holes zelfs eerste en speelde op zaterdag met Jon Rahm.

Besseling is nu 161ste op de jaarranglijst. Inclusief dit Open de España zijn er drie toernooien te spelen om in de top-117 te komen en de speelrechten voor 2024 te verlengen.

Dit jaar haalde Wil Besseling slechts acht cuts in 24 toernooien en hij kan zich de komende weken geen misstappen meer veroorloven.

Niet alleen Besseling staat na de openingsdag in de top-10. Een strak spelende Joost Luiten kwam tot zeven birdies – waarvan vijf op rij op de eerste negen – voor een 66 een gedeelde zesde plek.

Voor Luiten staat er heel iets anders op het spel: een kaart voor de PGA Tour. Ook hij moet het slot van het seizoen goed spelen om die wens in vervulling te laten gaan.

Daan Huizing liet in de ochtenduren een 70 (twee birdies) in de boeken brengen en staat vooralsnog 52ste in het met 3.250.000 euro gedoteerde kampioenschap. Darius van Driel ging in 73 slagen ronde en is nu slechts 107de.

De cut komt vrijdag op -2 of -3 te liggen. Van Driel weet dus wat zijn taak is.

Topfavoriet Jon Rahm opende vrijdag met een 67 – goed voor een zeventiende plaats.

Ziggo Sport Golf zendt de tweede ronde vrijdag van 14.00 tot ongeveer 19.00 uur rechtstreeks uit

Tour
  • Golfsupport.nl