Thompson tussen de mannen

Als de mannen van de PGA Tour deze week op de driving range staan in voorbereiding van het Shriners Children's Open kunnen ze daar zomaar naast een vrouwelijke deelnemer staan. Lexi Thompson kreeg een uitnodiging voor het toernooi van de mannen. Gaat zij doen wat pas één vrouw ooit lukte?

lexi

Het is niet de eerste keer dat een vrouw een startbewijs krijgt voor een wedstrijd van de PGA Tour. Goed voor de kaartverkoop, goed voor de media-aandacht, maar ook goed voor gefronste wenkbrauwen, immers, door een startbewijs te geven aan iemand die geen lid is van de tour, en dat ook nooit zal worden, wordt iemand anders een kans op deelname onthouden, en die iemand strijdt misschien wel voor lijfsbehoud of hoopt eindelijk eens een kans te krijgen.

Hoe dan ook, met de aan haar uitgedeelde uitnodiging komt de Amerikaanse in een mooi maar klein rijtje speelsters die zich eens mochten meten met de mannen. En misschien, heel misschien, doet zij dan wel wat alleen Babe Zaharias ooit flikte: de cut halen.

Sorenstam deed in 2003 mee op de PGA Tour.

Zij was ook de eerste speelster die zich meldde tussen de mannen. Babe Zaharias. Het multi-talent mocht in 1935 starten in het Cascades Open, maar miste daar de cut. In de jaren die volgden kreeg ze meermaals een uitnodiging, maar slechts één keer slaagde ze er in het toernooi tot het eind mee te maken. In 1945, in het Los Angeles Open kwam ze dichtbij maar bleek de second cut het eindstation. De tweede knip bleef haar in het Phoenix Open van datzelfde jaar bespaard: ze haalde de cut en werd verdienstelijk 33ste.

Shirley Spork was in 1952 de volgende die het mocht proberen. Een van de oprichters van de LPGA stond op de startlijst van het Northern California-Reno Open, maar was na twee dagen uitgespeeld.

Het duurde vervolgens decennia eer er weer een vrouw een uitnodiging kreeg op de PGA Tour. Pas toen Annika Sorenstam met kop en schouders de beste was bij de vrouwen vond de sponsor van het Bank of Colonial (2003) het tijd een invite uit te delen aan een speelster van de LPGA. Het leverde bergen commentaar op, waarbij Vijay Singh het helemaal bont maakte: de man uit Fiji stelde botweg zich uit het toernooi terug te trekken als hij met haar in een groep ingedeeld zou worden. Zo ver kwam het niet en het toernooi duurde voor de Zweedse maar twee dagen na een op vier slagen gemiste cut.

Een paar weken na Sorenstam volgde een nieuwe deelname door een vrouw maar ook voor Suzy Whaley duurde het feest maar twee dagen, de latere president van de PGA of America, die in het toernooi kwam door zich ervoor te kwalificeren, miste roemloos de cut.

Recordhouder deelnames bij de mannen is Michelle Wie West. De Amerikaanse longhitter was nog maar 14 (!) toen ze voor het eerste mee mocht doen bij de mannen. In het Sony Open van 2004 maakte ze indruk door in de tweede ronde een 68 te maken waardoor ze de cut op slechts één slag miste. Dichterbij het halen kwam ze in haar zeven deelnames op de PGA Tour nooit.

De laatste keer dat een vrouw zich met haar mannelijke collega's mat was in 2018 toen Brittany Lincicome het probeerde in het Barbasol Championship maar ook voor haar zat het er, na rondes in 78 en 71 slagen, vroegtijdig op.

Michelle Wie West mocht het het vaakste proberen op de PGA Tour, ze haalde in zeven pogingen geen enkele keer de cut.
Tour
  • ProShots / Golfsupport