Topdag voor de Nederlanders, Fitzpatrick wint

Matt Fitzpatrick stond na 54 holes met de bokaal in zijn handen, maar Daan Huizing en Darius van Driel waren misschien wel net zo blij. Met een sterke slotdag zetten ze een flinke stap op weg naar een tourkaart voor volgend seizoen.

Topdag voor de Nederlanders, Fitzpatrick wint

Dat het Alfred Dunhill Links Championship vandaag kon worden afgemaakt was niet minder dan een wonder. The Old Course, Carnoustie en Kingsbarns stonden na twee dagen continu regen volledig blank en hoe de greenkeepers al dat water wisten af te voeren verdient een staande ovatie.

Joost Luiten (par) en Wil Besseling (+5) hadden zondag al eieren voor hun geld gekozen en zich teruggetrokken, maar Huizing en Van Driel lieten de driekleur op de slotdag trots wapperen en gingen – net als de rest van het veld – laag op de links, die zich door de zachte ondergrond niet goed meer kon verdedigen.

The Old Course van St Andrews gistermiddag.

Huizing speelde ging foutloos rond op The Old Course, mede dankzij een belangrijke lange putt op de slothole. Hij wist vijf birdies te maken voor een 67, waarmee hij zijn totaal op -13 bracht en zich net in de top 10 wist te handhaven. Voor het toernooi stond de man uit Zwolle 123ste op de jaarranking, maar met dit resultaat speelt hij zich in één keer naar veilige wateren. Hij staat nu 105de.

Darius van Driel heeft met zijn 137ste positie een nog betere eindsprint nodig en liet zien dat hij dat terdege beseft. Hij begon de dag op de lastige 17de van Carnoustie, maar liet met een birdie meteen zien dat hij grote plannen had. De bogey op hole twee was een tegenvaller, maar toen ging de 34-jarige golfer uit Leidschendam los met vier birdies en een eagle in vijf holes tijd.

Vanaf hole twaalf wist Van Driel wederom een sterke serie neer te zetten met drie birdies op rij. Dat hij op zijn laatste hole nog een slag moest inleveren, zal een beetje pijn hebben gedaan, maar met een 64 (-8) zeur je niet. Van Driel steeg 47 plaatsen en eindigde het Alfred Dunhill Links Championship op de 25ste plaats (-8).

Bovenaan het leaderboard liet Matt Fitzpatrick zien dat de Ryder Cup je vleugels geeft. Samen met zijn moeder won hij de teamwedstrijd, en ook in het individuele klassement was hij het sterkst. Zijn afsluitende 66 voor een totaal van -19 was ruim voldoende om de concurrentie op afstand te houden.

Titelverdediger Ryan Fox (64), Marcus Armitage (66) en Matthew Southgate (66) kwamen niet dichterbij dan drie slagen (-16), terwijl de Zweed Sebastian Söderberg zichzelf met een briljante 62 (-10) op Kingsbarns naar de vijfde plaats katapulteerde.

Tour
  • Golfsupport