Koopgids ballen

Als je wilt dat een golfbal presteert, dan moet je spelen met een model dat geschikt is voor jouw spel. Gebruik één model bal en denk ook eens aan de beschikbare oplijnhulpmiddelen. Hier moet je op letten...

Koopgids ballen

Optimaliseer je bal
Sinds Callaway in 2015 de Chrome Soft introduceerde, zijn zachte golfballen niet meer weg te denken. Golfers zijn dol op het gevoel en elke producent maakt minimaal één bal met lage compressie. Kun je leven met een iets steviger gevoel, dan laten recente onderzoeksresultaten van Ping zien dat een bal met een hogere compressie kan helpen om verder te slaan met je driver en je ijzers, terwijl je ook meer spin met je wedges genereert – ongeacht je swingsnelheid. Ben je dol op het zachte gevoel van je huidige bal, wissel dan niet. Maar als je swingsnelheid rond of onder het gemiddelde ligt (93 mph met de driver) en je twijfelt over welke bal het best bij jou past, probeer dan beslist de wat hardere modellen. De data laten zien dat je wat verder gaat slaan, zonder dat je inlevert op spin bij het korte spel.

Waar betaal je voor?
Tourniveau urethaan
Tourballen zijn ontwikkeld voor tourspelers. Je kunt een zachte cover van urethaan verwachten waar de groeven van je wedge goede grip op hebben, zodat je rond de green maximale spin genereert. De meeste merken maken meer dan één tourbal, zodat je kunt kiezen voor verschillende gradaties van spin, gevoel en balvlucht. Al deze technologie – en de sponsorgelden die tourspelers ontvangen – zorgt ervoor dat dit de duurste ballen op de markt zijn.
Clubniveau urethaan
Ballen met een cover van urethaan voor de clubgolfer zien we steeds vaker. De meeste merken zeggen dat de modellen zijn aangepast om beter te presteren bij de iets lagere swingsnelheden van amateurs. Wij bij Golfers Magazine zijn enthousiast over deze categorie, omdat het clubgolfers de mogelijkheid biedt om een bal aan te schaffen die optimaal presteert voor hun spel. De prijzen liggen net wat lager dan bij de tourmodellen.
Two-piece
Two-piece ballen focussen op afstand of op gevoel, dus moet je kiezen wat het belangrijkst voor je is. De cover is meestal gemaakt van ionomeer. Dit materiaal is iets steviger, dus genereer je er minder spin mee. Two-piece ballen zijn minder duur, en daarmee een goede keuze als je er per ronde behoorlijk wat wegslaat.

Lagere balvlucht
Er zijn maar weinig golfers die de bal lager willen slaan, want ons is keer op keer verteld dat een hogere balvlucht meer afstand oplevert. Maar als je om wat voor reden dan ook op zoek bent naar een lagere balvlucht, dan is er één bal die er volgens de golfbaldatabase van Ping uitspringt. Bij allerlei verschillende balsnelheden is de Titleist AVX het model dat je balvlucht echt kan verlagen.

Rechtere balvlucht
Ja, de bal kan echt helpen om rechter te slaan. De Ballnamic fitting website van Ping identificeert de beste bal voor jouw spel, gebaseerd op het belang dat je hecht aan speelbaarheid. Door het selecteren van de minste curve kunnen golfers zien welke bal het rechtst vliegt. Twee ballen die zich op dit gebied elke keer onderscheiden, zijn de Callaway Chrome Soft (het standaardmodel, niet de X of XLS) en de Srixon Q-Star Tour, die zich beide alleen op de clubgolfer richten.

Hulp bij oplijnen
Ballen met een oplijnhulpmiddel zijn beschikbaar op elk niveau, en als je serieus op zoek bent naar lagere scores kunnen ze echt helpen. Probeer het eens een periode en kijk of je het aantal putts per ronde naar beneden weet te krijgen.

TaylorMade TP5/TP5x Pix
Prijs (dozijn): € 58
Categorie: tourniveau urethaan
Het Pix-oplijnpatroon werd in eerste instantie ontwikkeld voor Rickie Fowler, maar nu speelt Tommy Fleetwood ermee. Het slimme patroon geeft feedback over het oplijnen, maar is ook een goede graadmeter voor hoe zuiver je de bal raakt.

Callaway Chrome Soft/X/XLS Triple Track
Prijs (dozijn): € 59
Categorie: tourniveau urethaan
De Triple Track is uitgerust met hetzelfde Vernier Hyper Acuity systeem dat vliegtuigen gebruiken om te landen. Een slim idee. Slecht oplijnen is verantwoordelijk voor talloze gemiste putts, en de blauwe en rode lijnen vergroten het bewustzijn bij het oplijnen.

Srixon Q-Star Tour Divide
Prijs (dozijn): € 40
Categorie: clubniveau urethaan
De opvallende Divide helpt niet alleen bij het oplijnen (leg de scheiding tussen de twee gekleurde zijden op de doellijn), maar laat ook zien hoe goed je een putt raakt. Bij het korte spel en uit de bunker geeft de bal visuele feedback over de spin die je genereert.

TaylorMade Tour Response Stripe
Prijs (dozijn): € 35
Categorie: clubniveau urethaan
Omdat de streep zo robuust is, helpt hij niet alleen bij het oplijnen op de green, maar kun je 'm ook op de tee gebruiken om de lijn naar de vlag of de fairway aan te geven. Dit jaar komen er drie nieuwe opvallende kleuren op de markt.