Van Dam neemt voorschot op overwinning

Dankzij een nagenoeg foutloze derde ronde nam de Nederlandse nummer 1 afstand van de rest van het veld. Met achttien holes te spelen in het Women's Irish Open bedraagt de voorsprong van Anne van Dam drie slagen. * Luiten raakt achterop *Duitser wint op Pro Golf Tour.

anne van dam

Eén keer maar kwam de Arnhemse in de problemen. Op de par-3 dertiende, waar ze vanaf de tee de bunker vond en daar twee slagen voor nodig had om uit de hindernis te komen. Het leverde haar haar enige verloren slag van de verder nagenoeg foutloze dag in het Women's Irish Open op.

Van Dam, die in 2019 voor het laatst een wedstrijd op de LET won, begon de dag één slag achter de koploper en liet er vanaf het begin geen misverstand over bestaan dat ze na vier jaar zonder zege klaar is voor haar zesde overwinning.

Al op de eerste hole won ze haar eerste slag, gevolgd door nog een birdie op hole drie en uiteindelijk nog eentje op de turn, de par-4 negende.

Na het keerpunt won Van Dam opnieuw drie slagen: birdies op elf, vijftien, zestien en achttien zorgden ervoor dat haar voorsprong opliep naar drie slagen al hadden dat er met iets meer geluk op de greens makkelijk meer kunnen zijn.

Na rondes in 69, 66 en nogmaals 66 slagen staat de publieksfavoriet voor het Big Green Egg Open van volgende week op -15 en dat is drie slagen minder dan runner-up Lisa Pettersen die begin juni in eigen land haar eerste zege boekte.

Pro Golf Tour

Lukte het Floris de Haas in 2022 nog om een Nederlandse zege in het FaberExposizeOpen op de borden te krijgen, in de slotwedstrijd van de Dutch Swing zat dat er niet in. Niet voor de titelverdediger, niet voor een van zijn landgenoten.

Twee top-10 plaatsen waren er wel. Mike Toorop en Nordin van Tilburg eindigden het toernooi op De Gelpenberg allebei op -5 en dat was goed voor de gedeeld zevende plaats, vier slagen achter winnaar Timo Vahlenkamp. De Duitser bleef met -9 de Welshman Owen Edwards - die met een 64 de beste score van de week binnenbracht - nipt voor. Met hun eerste en tweede plaats rukten ze op naar de vijfde en zevende plaats op de Order of Merit waardoor Nederlands hoogst geplaatste speler Mike Toorop met nog maar één toernooi te spelen terugzakte naar de achtste plaats op de jaarranglijst.

Dankzij 75 vrijwilligers was ook de derde editie van het FaberExposize Open een feest. Volgend jaar weer? (Foto: N. van der Weerd)

DP World Tour

Er moet wel heel veel meezitten wil Joost Luiten zich zondag nog mengen in de strijd om de titel in het Omega European Masters. Met een score van -10 bedraagt de achterstand op koploper Matt Fitzpatrick vijf slagen en staan er vooral ook veel andere spelers tussen hem en de Engelsman.

Na minder dan een handvol holes zag het er heel anders uit voor de Nederlandse nummer 1. Het leaderboard stond dicht bij elkaar en met een vroege birdie (4) waren er maar twee slagen die stonden tussen hem en de koppositie.

Op hole zeven ging het echter mis. Luiten sloeg zijn bal vanaf de tee out of bounds en legde daarmee de basis voor een dubbele bogey. Een hole later was hij nog niet van die schrik bekomen, ook op de par-3 achtste leverde hij een slag in waardoor hij in de achtervolging moest om nog kans te maken op een topnotering.

Dat lukte: op de weg terug naar het clubhuis leverde Luiten geen enkele slag meer in maar won hij er wel vier. Met een derde opeenvolgende ronde onder par is een nieuwe topklassering zeker haalbaar.

Dat geldt niet voor Daan Huizing. Na een moeizaam begin (drie bogeys op de eerste vier holes) leek Huizing zich te herstellen met birdies op zes, zeven, tien en twaalf, maar daarna ging het helemaal mis voor de Nederlander. In een tijdspanne van zes holes leverde hij maar liefst negen slagen in waardoor hij het clubhuis bereikte in 42 slagen en tekende voor een 78, een score waarmee hij voor het ingaan van de laatste ronde laatste staat.

LPGA

Op de LPGA deed Dewi Weber wat ze moest doen in de eerste helft van het Portland Classic. De Groningse, die nog wel wat dollars nodig heeft om haar kaart te behouden, haalde met -5 eenvoudig de cut en heeft nog twee dagen om terrein te winnen op het, vooralsnog, door Perrine Delacour (-14) aangevoerde leaderboard te klimmen.