Trainen met TrackMan (1): de kracht van data

Een TrackMan is een geweldig hulpmiddel bij het trainen. Roberto Schuit analyseert een aantal veelvoorkomende fouten die clubgolfers maken, en geeft tips om hier wat aan te doen.

Trainen met TrackMan (1): de kracht van data

Een launch monitor als TrackMan meet tientallen parameters van de club en de bal die je met het blote oog nauwelijks kunt zien. Handig bij een fittingsessie voor nieuwe clubs, maar het kan ook helpen bij trainingen. Kleine verschillen in data kunnen namelijk grote gevolgen hebben in de baan. Elke speler heeft natuurlijk zijn unieke swing en daarmee ook zijn eigen set 'ideale data'. Maar er zijn wel degelijk algemene parameters aan te geven waarbinnen je ongeveer moet zitten voor een solide swing en dito resultaat. Voor de gemiddelde mannelijke mid-handicapper zijn de data van de LPGA Tour een redelijk referentiekader (onder).

Steeds vaker staan er ook launch monitors op de driving range, zodat je kunt checken hoe het met jouw cijfers staat. Tip: stel samen met je teaching pro in een eerste 'datasessie' een trainingsprogramma samen, zodat je precies weet waar je op moet letten.

Tips
  • Ronald Speijer