Preview The Open deel 3: Monster met nog meer tanden

De gevaarlijke baan van Royal Liverpool ligt pal aan zee en de elementen hebben van 20 tot en met 23 juli vrij spel. Voeg daar een paar ingrijpende veranderingen aan toe en het 151ste Open Championship wordt een kampioenschap om naar uit te kijken. Deel 3: De winnaars

the open

Tijdens The Opens die op Royal Liverpool werden gespeeld won twee keer een amateur: de Engelsman Harold Hilton in 1897 en de legendarische Amerikaan Bobby Jones in 1930. Het was Jones’ laatste jaar als wedstrijdgolfer en hij bekroonde dat seizoen met het behalen van de Grand Slam: zeges in The Open, het U.S. Open, The Amateur en het U.S. Amateur.

Er waren meer grote namen die The Open op Royal Liverpool op hun naam schreven.

Denk aan J.H. Taylor, die hier in 1913 zijn vijfde en laatste Open Championship won. Samen met Harry Vardon en James Braid was Taylor in de periode 1894-1914 goed voor zestien zeges in 21 Opens. Geen wonder dat zij als The Great Triumvirate de geschiedenisboeken in gingen.

Andere grote namen? Walter Hagen, de Amerikaanse topspeler annex showman die winnaar was in elf Majors ‒ alleen Jack Nicklaus en Tiger Woods wonnen er meer ‒ behaalde de zege op Royal Liverpool in 1924. En dan zijn er de kampioenen uit verre landen of weinig aansprekende golflanden. Arnaud Massy uit het Franse Biarritz was de beste in 1907. Hij was en is nog steeds de enige Fransman die een Major won. En dat in een kampioenschap waarin het stormde en regende. Massy was zo trots op zijn zege dat hij en zijn echtgenote zijn tijdens The Open geboren dochtertje Hoylake noemden.

Roberto De Vicenzo won in 1967, nadat hij zes keer tweede of derde was geworden. De met een fraaie swing gezegende Argentijn bleek in de week op Royal Liverpool ook zijn putting stroke te hebben teruggevonden. Zijn eerste reactie? ‘Wat vind je ervan, amigo? Ik kom terug om mijn vrienden te zien en ik win het verdomde kampioenschap.’

De laatste winnaar op Royal Liverpool gaat ook deze week als een van de grote favorieten van start. Rory McIlroy wacht al lang op een nieuwe majorzege - te lang volgens velen - maar toonde in het Schots Open aan dat het met de vorm op de links wel goed zit. Of het genoeg is om de Claret Jug in ontvangst te mogen nemen weten we zondag aan het begin van de avond.

Dit artikel van Jan Kees van der Velden stond eerder in Golfers Magazine 5. Dit was het derde en laatste deel.

Tour
  • golfsupport