Rory tankt zelfvertrouwen voor volgende week

Een week voor The Open gaf Rory McIlroy zijn visitekaartje af met een overwinning in het Schots Open, waarmee hij per abuis heel Schotland in rouw dompelde. Joost Luiten werd 54ste.

Rory tankt zelfvertrouwen voor volgende week

DP World Tour
Lang mochten de Schotten hopen op een thuisoverwinning, want op een stormachtige slotdag van het Genesis Scottish Open bracht Robert MacIntyre het publiek in vervoering met een briljante 64 (-6), die hem bovenaan het leaderboard op -14 bracht. Waar de meeste spelers zich vloekend en hoofdschuddend door de baan ploeterden, maakte de jonge Schot vijf birdies en een eagle. Het enige smetje was een bogey op de par-5 zestiende.

'Dit vergeet ik nooit meer', stamelde MacIntyre na zijn birdie op de tegen de wind in spelende en daarom razend moeilijke slothole. Hij had net een weergaloze houten-3 op twee meter van de vlag gelegd en de putt gemaakt, waarna de duizenden Schotten hun kelen schor juichten. 'Hiervoor speel ik deze sport. Als kind droomde ik al van het winnen van het Schots Open. Na die birdie op achttien dacht ik dat dit mijn dag wel eens zou kunnen zijn.'

Maar toen liet Rory McIlory weer eens zien waartoe hij in staat is. De Noord-Ier begon de slotdag als leider, maar had het voor de turn niet makkelijk met twee birdies en vier bogeys. Op de back nine – die door de stormachtige wind volgens sommige spelers 'bijna onmogelijk' speelde – liet hij met een foutloze 31 (-4) zien dat ook Ieren wel wat wind gewend zijn.

Vooral de birdie op achttien was indrukwekkend. De afsluitende par-4 speelde vandaag 4,68 en alleen MacIntyre had er tot nu toe een slag gewonnen. Terwijl flightgenoten Tommy Fleetwood en Tom Kim er een rommeltje van maakten, met double bogeys en lange wachttijden tot gevolg, sloeg McIlroy een solide drive, een laag ijzer-2 onder de wind tot op vier meter en maakte hij de birdieputt om met een 68 naar -15 te gaan en Schotland in rouw te dompelen.

'Ik had precies een ijzer-3 naar de vlag over, maar die club had ik deze week uit de tas gehaald', aldus McIlory. 'Met een ijzer-4 zou ik hoogstens de voorkant van de green halen, dus ging ik voor het ijzer-2. Dat was de beste bal die ik dit jaar geslagen heb. Dat je jezelf dan beloond met de putt is natuurlijk geweldig. Het was vandaag verschrikkelijk moeilijk en dat ik ben apetrots dat ik de tweede negen in vier onder par speelde.'

Zijn 16de titel op de DP World Tour en 24ste op de PGA Tour komt een week voor The Open, wat vertrouwen moet geven. Al sinds 2014 is McIlroy op jacht naar zijn vijfde Major.

Joost Luiten kwam op de lastige slotdag niet verder dan een 73 (+3), waarmee hij wegzakte naar de 54ste plaats.

Challenge Tour
Op de Challenge Tour speelden de Nederlanders in het door de Zuid-Afrikaan Casey Jarvis (-18) gewonnen Euram Bank Open geen rol van betekenis.

Wel knokte Dario Antonisse zich in Oostenrijk met een afsluitende 67 (-3) op de valreep de top twintig binnen (T19). Vince van Veen en Koen Kouwenaar misten de cut.

Ladies European Tour
In de Aramco Team Series boekte Nelly Korda haar dertiende zege als professional. De Amerikaanse had op de Centurion Club eigenlijk geen kind aan de rest van het veld. Met ronden in 68, 69 en 71 slagen cruisede ze ontspannen naar een totaal van -11, waarmee ze na 54 holes vier slagen voorsprong had op de Engelse Charely Hull.

Anne van Dam begon het toernooi in Engeland goed met een 70, maar met een 81 en een 75 zakte ze uiteindelijk weg naar de 43ste plek (+7). Lauren Holmey miste met 80-82 ruim de cut.

Tour
  • TaylorMade Golf