Fitness Vrijdag: Separatie

Elke editie van Golfers Magazine geeft fitnessspecialiste Liesbeth Pauwels golfgerelateerde fitness- en yogatips. Elke vrijdag delen we er hier eentje met je. Deze week: X-factor (deel 1)

fitness

Het vermogen om het bovenlichaam (schouders) en onderlichaam (bekken) in de golfswing onafhankelijk ‒ en moeiteloos ‒ van elkaar te draaien, bepaalt de mate van X-factor. Hoe groter de X-factor, hoe groter de kans om verder te slaan. En laat dat nu een van de grootste wensen van veel golfers zijn.

De vaardigheid om boven- en onderlichaam onafhankelijk van elkaar te kunnen draaien, helpt om meer kracht te genereren tijdens de backswing. Natuurlijk verschillen we van elkaar in atletisch vermogen, maar zoals de pro’s het doen, is het ook voor ons te oefenen. Op de baan, maar eerst en vooral in de sportschool, voordat we de techniek integreren tijdens de golfswing. Mijn ervaring is dat voor deze specifieke golftechniek goede training nodig is om er vaardig in te worden.

Deze beweging vereist een goede mobiliteit van de thoracale wervelkolom en gelijktijdige stabiliteit van het onderlichaam. Doe de test. In hoeverre lukt het je om het bovenlichaam te roteren als een losse schakel, dus zonder het onderlichaam te bewegen?

Ook werken aan je fysieke golfdoorbraak? Of je nu een gevorderde golfer bent, heel sportief, niet zo, of een beginner; iedereen heeft baat bij een goede en gezonde manier van bewegen, dat is de vaste overtuiging van Liesbeth Pauwels. Meer informatie vind je op www.lpgolfperformance.nl.

Alle oefeningen zouden op een gecontroleerde manier uitgevoerd moeten worden, in een veilige omgeving en binnen de fysieke mogelijkheden die individueel bepaald zijn. Daag jezelf uit, maar accepteer geen pijn tijdens je training. Leg bij twijfel contact met een (My TPI) gecertifieerde coach.

Tips
  • Corné van der Stelt