Opnieuw top-10 voor Huizing

Het werd weer, net als twee weken geleden, niet de zondag van Daan Huizing. In een slotronde waarin het veld lang dicht bij elkaar bleef gebeurde er maar weinig voor de geboren Zwollenaar die zichzelf daarmee vergat te belonen voor opnieuw een goede week.

daan huizing

Natuurlijk. De tiende plaats is opnieuw een uitstekende finish voor de Nederlander. Na de achtste plaats in Munchen van twee weken geleden is er ook niets mis met de top-10 plaats in Denemarken. Maar ook Huizing zal weten dat er niet alleen meer in had gezeten, maar dat hij zichzelf ook een enorme dienst had kunnen bewijzen in de strijd om zijn speelrecht van 2024.

Aan 'als' heb je niets, maar als hij in een van beide toernooien ook maar een paar birdies meer had gemaakt dan was die kaart nu al veilig geweest.

Birdies was waar het aan ontbrak op de slotdag van Made in Himmerland. Eéntje maakte hij er, uitgerekend op een van de moeilijker holes van de baan, de par-4 negende. Het was genoeg om de turn in level par te bereiken, nadat hij op de par-5 na een drive in het water een bogey moest noteren, maar niet genoeg om terrein te winnen op het leaderboard.

Ook na de turn bleven de birdies uit, net als de bogeys, en dus bereikte hij het clubhuis met dezelfde score als waar hij de dag mee begon: negen onder par. Hoewel hij daarmee slechts een van de weinige spelers in de top-30 was die de slotdag niet onder par speelde, was zijn score alsnog goed voor de gedeeld tiende plaats, dezelfde klassering als Johannes Veerman, en opnieuw flinke winst op de Order of Merit die dus echter makkelijk vele malen groter had kunnen zijn.

De zege ging na zes extra holes naar Rasmus Hojgaard. De Deen en Spanjaard eindigden allebei op -13 - Hojgaard na een 64, Elvira na een 70 - en de mannen gaven elkaar ook in de verlenging geen duimbreed toe. Beiden kregen de kans om het af te maken, beiden slaagden daar meer dan eens niet in. Tot op de zesde extra gang langs hole achttien.

Nadat hij op de vijfde extra hole de play-off nog knap in leven had weten te houden, sloeg de 22-jarige Deen alsnog toe.

Waar de Spanjaard de fairway miste en in de rough terecht kwam sloeg Hojgaard zijn bal voor de zoveelste keer netjes op de fairway. Elvira sloeg vervolgens geen goede bal en had daarbij de pech dat zijn bal via een obstakel over de green, de tribune en uiteindelijk naar out of bounds vloog waardoor Hojgaard aan zijn par ruim voldoende had om de wedstrijd alsnog te beslissen.

De zege van Hojgaard was de eerste overwinning van een Deen in eigen land en alweer de vierde van de nog altijd jonge Deen.

'Ik had niet verwacht de play-off te halen maar hier winnen is een droom die uitkomt. Ik ben ontzettend trots dat het me gelukt is in Denemarken te winnen. We wilden zo lang dat een Deen dit toernooi won, nu is het eindelijk zo ver en ik ben het.'

Challenge Tour

Voor de Nederlandse spelers zat het Italian Challenge Open er na twee dagen al op. Kiet van der Weele, Lars van Meijel, Vince van Veen en Koen Kouwenaar haalden alle vier het weekend niet en waren dus niet aanwezig op het moment dat Matteo Manassero voor een Italiaans feestje zorgde door het toernooi met een totaal van -21 winnend af te sluiten.

Het voormalig tienerfenomeen bewees niet alleen zijn landgenoten, maar vooral zichzelf een grote dienst. De inmiddels dertigjarige viervoudig winnaar op de DP World Tour zakte de voorbije jaren ver weg, moest zelfs terug naar de satelites, maar lijkt zijn oude vorm meer en meer terug te vinden. De zege in eigen land was alweer de tweede overwinning van het seizoen nadat hij eerder afgelopen mei al de beste was in Denemarken.

Door zijn overwinning klimt Manassero naar de tweede plek op de Order of Merit waardoor een terugkeer naar het hoogste niveau hem eigenlijk niet meer kan ontgaan en met nog één overwinning al direct een feit kan zijn.

Tour
  • Golfsupport