Fijn vakantiegolf

Met 23 golfbanen en zo’n 10 maanden per jaar heerlijk weer moet Mallorca wel een ideale golfbestemming zijn. Golfers Magazine nam de proef op de som en bezocht twee van de drie banen van Arabella Golf op het populaire Spaanse vakantie-eiland.

mallorca

Vanaf diverse Nederlandse vliegvelden vlieg je in krap twee uur tijd en heel betaalbaar naar Palma de Mallorca, de hoofdstad van het grootste en populairste eiland van de Balearen. Al sinds de jaren zeventig is het Spaanse eiland een absolute hit voor Nederlandse vakantievierders (én Duitse én Engelse én Deense én Belgische én inmiddels Russische). Voor vakantiegangers op zoek naar zon, zee en vertier heeft Mallorca veel in petto. Maar geen nood, ondanks de hordes toeristen in het hoogseizoen is er op de golfbanen volop ruimte. Sowieso biedt het eiland ‘drukte’ voor wie dat wenst en ‘rust’ voor wie dat zoekt. Overigens vind je op de golfbanen opvallend weinig Nederlandse spelers. Om een of andere reden kiezen de ‘Dutchies’ voor een golftrip eerder voor de Algarve, Zuid-Spanje of Turkije.

Arabella Golf

Een gemiste kans. Want wie zin heeft in een rondje golf op Mallorca, vindt altijd een passende baan. Moeilijk, speelbaar, betaalbaar of juist uitermate luxueus. Met zeezicht vanaf de teebox of juist centraal op het eiland en met flinke hoogteverschillen op de course. De kwaliteit van de banen is over het algemeen goed. En de greenfees zijn schappelijk te noemen, zeker in vergelijking met de veel duurdere tickets in Portugal of Zuid-Spanje.

De drie 18-holesbanen van Arabella Golf liggen vlak bij elkaar en dicht bij de toeristische hotspots. Vanuit Palma ben je er snel met een huurauto of taxi. Er zijn prima golfsets en buggy’s te huur (met GPS en koelbox, reserveren is aan te bevelen). Let wel goed op in een buggy: hellingspercentages van 28% maken het toeren over de baan best lastig. Vanwege de warmte in de zomermaanden juli en augustus is het verstandig om ’s ochtends vroeg te spelen. Lig je na de lunch weer lekker bij het zwembad of aan het strand. In het voor- en najaar speelt de hitte veel minder een rol en kun je ook ’s middags of ’s avonds heerlijk de baan in.

Golf Son Vida

De oudste golfbaan van Mallorca (1964) is Son Vida. Na verschillende aanpassingen in de laatste decennia is de baan het beste te omschrijven als een technische toeristenbaan. Niet te moeilijk, maar uitdagend genoeg en met volop kansen voor een fijne score op de kaart. Met relatief korte holes glooit de baan zich heel natuurlijk door de omgeving. De holes liggen dicht bij elkaar en worden omringd door palmbomen en amandel- en pijnboombossen. De kwaliteit van de baan is uitstekend, evenals het onderhoud. Snelle greens en fairways met dat typische mediterrane ‒ wat hardere ‒ gras. Son Vida is geen baan voor de longhitters, vanwege de korte afstanden en kleine greens. Het aantal bunkers is beperkt, maar blijf ook weg uit de bosschages naast de fairways. Juist tactische spelers, met gevoel voor slim baanmanagement en kundig met de ijzers, kunnen hier goed uit de voeten.

Veel holes hebben wat van elkaar weg en toch verveelt het geen moment. Het daagt spelers juist uit tot een challenge. Ideaal voor een spelletje matchplay. De korte hole vier (131 meter) biedt kansen op een birdie of meer. Twee kleine bunkers verdedigen de kleine green. De lange par-5 zesde (450 meter) is zonder uitzicht op de vlag een van de lastige holes in de baan. Hole zestien is dan weer een lastige par-3 met een flinke vijver voor de green. Heb je voldoende lef om de vlag op 126 meter aan te vallen of kies je voor een tussenslag?

Eindoordeel: Son Vida is een feel good toeristenbaan die je een echt vakantiegevoel geeft.

Golf Son Muntaner

Niet ver van Son Vida ligt ‘grote broer’ Son Muntaner. Een spectaculaire 18-holes championship course die velen omschrijven als een van de topbanen van Mallorca. De uitstraling van deze baan is nog net wat chiquer en de opzet ruimer, maar ook hier speel je voor een alleszins betaalbare prijs. Opvallend: de baan heeft maar liefst zeventig bunkers, wat de moeilijkheidsgraad vergroot in vergelijking met Son Vida. Ook hier een golfbaan die geïntegreerd is in het heuvelachtige landschap. De baan is de laatste jaren aangepast en vernieuwd, wat hem attractiever maakt. De greens zijn zacht, snel en leesbaar. Leuk om te putten. Vanaf verschillende teeboxes heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Ook opvallend, voor zo’n mooie baan: de rust. Het personeel staat voor je klaar, geeft advies en is uiterst vriendelijk. Een factor die we nog wel eens vergeten, maar die het golfen wel erg prettig maakt.

In tegenstelling tot Son Vida heeft Son Muntaner goede oefenfaciliteiten. Een putting green en een driving range. De holes zijn gevarieerd en interessant voor aanvallende spelers. Longhitters kunnen met een tweeslag de green bereiken van de par-5 eerste, vijftiende en zestiende. De wind moet dan meewerken, maar een mooie uitdaging is het zeker. Hole zes is een interessante: een blind hole, par-4, 416 meter vanaf wit, waarbij de echte durfals over het water een deel van de hole kunnen overslaan. Ook hole veertien is de moeite waard. Een korte slingerende par-4 (315 vanaf wit) met een grote boom midden op de fairway en een waterpartij links voor de green.

Eindoordeel: value for money. Fijne, wat moeilijkere baan, maar dit is dan ook een echte championship course.

(Deze reis werd mogelijk gemaakt door Pin High Golftravel. Deze reportage was eerder te lezen in Golfers Magazine 3 / 2022)

Populair vakantie-eiland

Jaarlijks vliegen miljoenen vakantiegangers uit heel Europa naar het Spaanse Mallorca, het grootste eiland van de Balearen in de Middellandse Zee, met als buureilanden Menorca, Ibiza en Formentera. Onder toeristen, jong en oud, is Mallorca vooral geliefd tijdens de zomervakantie. Begrijpelijk, met die prachtige zandstranden en dat heerlijk warme zeewater, die adembenemende kliffen, watersportmogelijkheden, restaurants, uitgaansgelegenheden en interessante natuur en cultuur. Hoofdstad Palma (400.000 inwoners) is het bruisende middelpunt van het eiland, met als eyecatcher de oude stad met haar kathedraal aan de haven.

Voor elk budget heeft Mallorca wat in petto. Van betaalbare hostels tot luxe vijfsterrenhotels of villa’s in de bergen. En er is eigenlijk altijd wel een verkoelend zwembad in de buurt. Ook de verwende gastronoom kan op Mallorca zijn hart ophalen. Vis en zeevruchten zijn populair in de restaurants, die je er vindt in alle prijscategorieën. Vergeet ook niet de heerlijke wijn van het eiland te proeven.

Banen & Reizen
  • Bert Tielemans