Landgenoten volop in the mix in Duitsland

De zondag van het BMW International Open in Munchen heeft in elk geval de belofte van een bijzondere oranjegolfdag in zich. Joost Luiten én Daan Huizing maken allebei kans op de overwinning in het zuiden van Duitsland.

joost luiten

Vaak zal het niet voorgekomen zijn dat de producers van European Tour Productions meer dan eens moesten schakelen tussen twee Nederlandse speler omdat ze zo nadrukkelijk op de deur klopten. Op moving day op Eichenried was er echter geen ontkomen aan, zo nadrukkelijk deden de twee Nederlanders mee aan kop van het leaderboard.

De meeste aandacht ging daarbij vanzelfsprekend uit naar Joost Luiten. De Nederlandse nummer 1 begon de derde ronde kort (2 slagen) achter koploper Hillier en had de Nieuw-Zeelander ruim voor het einde van de ronde al te pakken.

Luiten speelde goed, was degelijk van de tee, sterk met zijn ijzers en goed met de putter. Het resulteerde in drie birdies voor de turn en vier birdies na de turn (-7) en omdat hij daarbij ook nog eens nergens slagen liet liggen gaat hij zondag als koploper de baan in. Zijn 65 was goed genoeg om zijn achterstand om te zetten in een voorsprong van drie slagen op weg naar wellicht zijn zevende zege op de DP World Tour.

'Ik speelde nagenoeg foutloos en als ik een mindere bal sloeg kon ik alsnog kansen creëren. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar zoveel meer schoten in de tas gekregen, dat geeft ruimte. Het is lang geleden dat ik gewonnen heb, maar ik ben er nog niet. Ik moet morgen mijn kop omlaag houden en hetzelfde doen als vandaag, dan zie ik aan het eind van de dag wel of het genoeg was voor de overwinning.'

Acht keer eerder ging Luiten als leider naar de slotdag en in vijf van die gevallen wist hij de zege ook veilig te stellen. Al is zijn laatste zege wel alweer vijf jaar geleden, met drie slagen voorsprong is hij zeker de te kloppen man op de slotdag. Voor het zover is moet hij nog achttien holes spelen en daarbij afrekenen met een handvol spelers die weliswaar op afstand maar nog wel binnen bereik staan.

Eén van die spelers is niemand minder dan landgenoot Daan Huizing die in Munchen goede kansen heeft om voor het eerst te winnen op de DP World Tour. Huizing, die voor het begin van het toernooi nog niet helemaal tevreden was over de staat van zijn putten, speelde, net als Luiten, uitstekend op de derde dag in Duitsland, vooral ná de turn. Hij bereikte het keerpunt nog met een bescheiden -1 (twee birdies en een bogey) maar was na de turn ijzersterk. Hij leverde geen enkele slag in maar maakte wel vijf birdies, onder meer na een fraaie lange putt op de slothole, en tekende daarmee voor een foutloze 66 en een flinke jump op het leaderboard waar hij de slotdag in gaat als voornaamste uitdager van zijn ervaren landgenoot: Joost Luiten 1 en Daan Huizing 2, het is een ongekende luxe voor het Nederlandse golf.

'De start van mijn ronde was niet ideaal, maar door goed kort spel hield ik mezelf in de ronde. Mijn houding was goed, ik was niet bezig met de uitkomst maar vooral met het proces, dat leverde vooral dit goede resultaat op. Jammer dat ik door mijn blessure een aantal mooie toernooien heb gemist, maar ik had tijd nodig om terug op niveau te komen en het is mooi te zien dat al dat harde werk zich nu uitbetaalt. '

En Darius van Driel dan, de derde Nederlander die het weekend haalde? Er zijn weken waarop zijn gedeeld vijftiende plek na 54 holes ruim voldoende zou zijn voor de headline, maar nu bleef hij met zijn -2 voor de dag, en -6 in totaal, redelijk in de anonimiteit al heeft ook hij uitstekende kansen om zich zondag bij de beste tien te spelen.

Tour
  • Golfsupport