Haagsche en Houtrak landskampioen

Onder prachtige omstandigheden legden de heren van de Koninklijke Haagsche en de dames van Houtrak beslag op de titel. Voor de dames was het de eerste keer in de historie van de club.

ngf

Spannend, dat was het op een zonovergoten Hooge Graven waar de kruisfinales van de vaderlandse hoofdklasse uitgevochten werden tussen de vier laatst overgebleven teams die in maart aan het seizoen begonnen waren.

In de kruisfinales op zaterdag moesten de dames van de Pan er in een play-off aan geloven tegen het zestal uit Wassenaar, terwijl Houtrak op spectaculaire wijze afrekende met de dames van de Eindhovensche. De Brabanders stonden na de foursomes met maar liefst 5-1 voor, speelden de eerste twee singles gelijk, maar veroverden daarna geen enkel punt meer en gingen daarmee uiteindelijk met 7-11 onderuit.

Het gaf de vrouwen uit Halfweg, die nog nooit eerder de titel wonnen, voldoende energie en vertrouwen om op zondag het karwei tegen het favoriet geachte KHGCC de buit binnen te slepen.

In een spannend gevecht viel de beslissing op de lastige zevende waar het beslissende punt in de laatste partij binnen werd gebracht waardoor de titel meeging met de dames van coach Floris Vos, 10-8.

'Dit was zó ontzettend spannend', reageerde een geëmotioneerde Floris Vos nadat hij zijn speelsters had gefeliciteerd. 'Het is voor het eerst dat we kampioen zijn geworden en dat alleen is al heel bijzonder. De eerste holes was iedereen wel heel relaxt maar naarmate de dag vorderde werd het steeds spannender. We hadden al vroeg een uitvaller waardoor we wisten dat we er sowieso vier moesten winnen. Dat is gelukt. Dit is heel bijzonder.'

Bij de heren was het minder spannend. De Eindhovensche was met 10-8 te sterk voor De Goyer terwijl de heren van de Haagsche in de singles met maar liefst 10-2 te sterk waren voor het eerste team van The Duke.

In de finale bleek de Koninklijke Haagsche veel en veel te sterk voor de mannen uit de lichtstad. Na de singles was het verschil twee punten, maar al vroeg in de middag maakten de veelvuldig landskampioen duidelijk dat er voor de Brabanders niets te halen viel: Van der Steen won met 3/2 van Van der Vight, Joustra met 4/3 van Linsen, terwijl Derksen met maar liefst 7/5 afrekende met Cvetkovic.

Na jaren van steggelen was dit seizoen het eerste dat er ook pro's mee mochten doen, 'een succes', aldus competitie-coordinator Abe-Jan ter Beek. 'Zowel bij de heren als bij de dames hebben we louter positieve reacties ontvangen. Er hebben een paar playing-pro's meegedaan, dat is mooi, maar het zijn vooral de teaching-pro's waarvoor dit ook gedaan is: zij zijn op deze manier veel meer betrokken bij de club en daar is het allemaal om te doen natuurlijk.'