Rory op de blaren

Na, na de teleurstellend verlopen Masters, drie weken van de radar te zijn verdwenen dook Rory McIlroy weer op bij het Wells Fargo Championship. Zowel hij als tourbaas Monahan kwamen met een verklaring over reden en gevolg.

rory mcilroy

'Ik had even tijd voor mezelf nodig', vatte de Noord-Ier zijn afwezigheid na het toernooi op Augusta National kort en bondig samen. 'Natuurlijk was de teleurstelling groot, maar het zijn mentaal sowieso twaalf zware maanden geweest', verwees hij naar zijn voorname rol in het conflict tussen de circuits en LIV Golf. 'Het was heel fijn om even helemaal los te komen van golf.'

Nu heeft elke speler het volste recht om even een stap terug te doen, maar niet zomaar, zéker niet als je daardoor een designated event mist zoals McIlroy deed door niet op te komen dagen bij het RBC Heritage. Niet alleen was het al de tweede keer dat hij een van deze aangewezen - en verplichte - toernooien miste, hij deed dat ook nog eens zonder opgave van redenen, en dat kan, ook al heet je Rory McIlroy, niet zonder gevolgen blijven, liet tourbaas Jay Monahan weten.

'De regels zijn klip en klaar. Spelers mogen één elevated event missen zonder dat dat gevolgen heeft voor hun bonus uit het Player Impact Program (PIP). Als je een tweede keer niet start dan lever je daarmee 25% van je bonus in. De enige uitzondering daarop is een zwaarwegende medische reden. Gebaseerd op die criteria is de sanctie helder', gaf Monahan aan dat McIlroys 'spijbelen' hem zo'n drie miljoen dollar kost.

McIlroy ondertussen had geen spijt van zijn ingelaste speelpauze: 'Ik sta er mentaal beter voor dan voor deze break. Ik had deze reset nodig. Het seizoen is nog lang, we hebben nog drie majors te gaan en er is nog veel om voor te spelen.'

Tour
  • ProShots