Uniek boek Nederlandse golfgeschiedenis gepresenteerd

In 420 pagina's gaan hoofdauteurs Arnout Janmaat en Robin Bargmann door de lange geschiedenis van de golfsport. De eerste helft komt de algemene geschiedenis van de sport aan de orde, in de tweede helft de Nederlandse geschiedenis. De Nederlandse Golf Geschiedenis – in woord en beeld – is een must read voor iedere golfer in Nederland. 

boek

Op een goed bezochte bijeenkomst in het clubhuis van de Koninklijke Haagsche werd het bijzondere boekwerk ten doop gehouden. Ruim vierhonderd pagina's golfgeschiedenis, ongeveer de helft over de Nederlandse historie.

Historicus Arnout Janmaat (1980) is een van de twee hoofdauteurs. 'Alles bij elkaar zijn we zo'n twee jaar met dit project bezig geweest. Er was al een plan om zoiets te doen rond het honderdjarig bestaan van de NGF, maar dat is er destijds om een of andere reden niet van gekomen. Hoewel het boek veelomvattend is, is het ook weer niet alomvattend, dat is nagenoeg onmogelijk. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk onderwerpen in een min of meer chronologische volgorde in te passen. Ik denk dat dat heel aardig gelukt is. Zoals we op de achterkant van het boek schrijven: De Nederlandse Golf Geschiedenis is een boek voor iedereen met interesse in geschiedenis, een must-read voor iedere golfer in Nederland.'

In twee delen krijgt de lezer een volledig beeld van de geschiedenis van het spel, vanaf de Normandische verovering van Engeland tot en met de grote doorbraak van golf in Nederland en vrijwel alles wat zich daartussen heeft afgespeeld. Hoofdrolspelers, hypothesen en mythes worden beschreven, geanalyseerd en beoordeeld op hun historische merites.

In het eerste deel van het boek wordt door Robin Bargmann antwoord gegeven op de veelgestelde vraag wat de oorsprong is van het Schotse golfspel en wat de relatie is met het vroege ‘spel met den colve’ in de Lage Landen.

In het tweede deel geeft Arnout Janmaat een chronologisch en thematisch overzicht van de ontwikkeling van golf in Nederland en laat hij zien hoe golf uitgroeide van vermaak voor de happy few tot het populaire spel van nu.

De Nederlandse Golf Geschiedenis is beschreven in heldere tekst, afgewisseld met prachtige, illustratieve afbeeldingen.

Verkrijgbaar via www.picturespublishers.nl en via de boekhandel

In Golfers Magazine 3 is een uitgebreide voorpublicatie te lezen uit een van de hoofdstukken. Daarnaast las de redactie van Golfers Magazine het boek al.

Dat dit boek er nog niet veel eerder was, was het eerste wat we dachten toen we het in handen kregen. En daarna: wat een geschenk dat het er nu wel is. Het kloeke boekwerk misstaat op geen enkele leestafel en mag zeker niet ontbreken in de boekenkast van de golfliefhebber. De twee auteurs, Bargmann en Janmaat (onder meer bekend van zijn bijdragen aan Golfers Magazine), leverden een huzarenstukje af dat door de uitgever op waarde werd geschat met een prachtig vormgegeven en rijk geïllustreerd boek van ruim vierhonderd pagina's. In het eerste deel wordt de vroege herkomst van de golfsport uit de doeken gedaan, inclusief natuurlijk de rol van Nederland. In het tweede deel wordt meer ingezoomd op de recentere geschiedenis van golf in Nederland én de rest van de wereld. Wie echt alles wil weten over de ontstaansgeschiedenis van de sport zal vooral genieten van het eerste deel. Wie met name geïnteresseerd is in de ontwikkeling van golf in Nederland ‒ van een sport voor de happy few tot een sport die ruim vierhonderdduizend beoefenaars kent ‒ is goed af in het tweede deel. Al geldt wat ons betreft dat je als liefhebber van de golfsport op alle 420 pagina's goed zit!

Titel: De Nederlandse Golf Geschiedenis

Auteurs: Robin Bargmann, Arnout Janmaat

Uitgever: Pictures Publishers

Uitgave: Hardcover, 420 pagina's, full color

Prijs: € 49,95

Te bestellen (zonder verzendkosten) via www.picturespublishers.nl

Tevens verkrijgbaar in de boekhandel