In den beginne
Dat Nederland een 130 jaar oude golfclub heeft, hebben we te danken aan Arnout Nicolaas Justinus Maria baron van Brienen van de Groote Lindt, heer van De Groote Lindt, Dortsmond, Stad aan 't Haringvliet en Wezenstein. Op zijn landgoed liet hij professional/greenkeeper John Dunn vijf holes tekenen en aanleggen voor een kleine groep enthousiastelingen. Lang speelden ze daar niet: na een eerste verhuizing naar landgoed/buitenplaats Duinzigt (negen holes) vond de definitieve verhuizing plaats in het voorjaar van 1947, toen de club neerstreek op de huidige locatie in Wassenaar. De Duitsers hadden de baan waar de club sinds 1923 speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog dermate zwaar beschadigd dat herstel onmogelijk bleek. Pikant detail: de nieuwe baan, in 1939 geopend, was een initiatief van Daniel Wolf, die eerder nul op het rekest kreeg toen hij lid wilde worden van de Haagsche Golf & Country Club.
Lijstjes
Of het nu in Nederland is of daarbuiten: de baan van de Koninklijke Haagsche staat bij menig golfliefhebber hoog zo niet helemaal bovenaan de ranglijsten. Zo is de baan door gebruikers van Leading Courses al vaak tot nummer 1 van het land gekozen, behoort hij volgens een panel van kenners van golf.com tot de beste honderd van de wereld en prijkt hij in de gezaghebbende ranglijst van Todays Golfer op nummer 4. Uit het juryrapport: Een baan die het signatuur van de meester Harry Colt draagt, maar waar zijn compagnon Charles Alison veel van het werk deed – en die nu is gerestaureerd door Frank Pont. Dus wat kun je verwachten? Een baan aan zee die veeleisend is voor iedereen. Prachtig gepresenteerd met panoramische uitzichten vanaf fairways die verrassend stijgen en dalen.
Clubhuis
'Het prachtige rieten dak is geheel verwoest, de schoorsteen in elkaar gezakt, de zolder volledig afgebrand en de waterschade aanzienlijk.' Zo opende het bericht dat in september 2002 in Golfjournaal stond en waarin verslag werd gedaan van het noodlot dat het clubgebouw van de Haagsche had getroffen. Nadat in de Tweede Wereldoorlog het vorige clubhuis plat was gebombardeerd, waren het nu nietsontziende vlammen die het statige clubgebouw aan de Groot Haesebroekseweg in de as legden. Hoewel kleedkamers en proshop gespaard bleven, verbleven de leden twee jaar in een noodgebouw alvorens het clubhuis in oude luister was hersteld.
Koninklijk
In België krijgen banen de toevoeging Royal bijna standaard als zij vijftig jaar oud zijn. In het Verenigd Koninkrijk mag je de titel vaak aan je naam toevoegen als iemand van het koninklijk huis lid, erelid of beschermheer/-vrouw is (geweest) van de baan. Wereldwijd zijn er ruim 75 banen die op die manier de koninklijke status verkregen. In Nederland daarentegen is de toevoeging 'Koninklijk' veel unieker. De koning kan een bedrijf, vereniging, stichting of instelling de titel verlenen als het een zeer belangrijke plaats inneemt in het vakgebied, van landelijke betekenis is en ten minste honderd jaar bestaat. Een belangrijke toevoeging daarbij is nog dat je niet alleen de nummer 1 of een van de besten moet zijn: als een vergelijkbare organisatie reeds de titel ‘Koninklijk’ heeft gekregen, kan een ander uit dezelfde tak van sport er niet meer voor in aanmerking komen. De toekenning van het predicaat ‘Koninklijk’ bij de viering van het eeuwfeest maakte de KHG&CC voor altijd de enige Nederlandse Koninklijke.
Kampioenschappen
In 1912 werd het eerste Internationaal Golf Kampioenschap van Nederland gespeeld en de Haagsche was op die 31e augustus gastheer. George Pannell, een in België wonende en werkende Brit, was de eerste winnaar van het toernooi dat in totaal twintig keer op de Haagsche werd gespeeld. Acht van die edities vonden plaats op het huidige terrein, met Harold Henning in 1981 als laatste winnaar. De groei van het toernooi zorgde ervoor dat de Haagsche daarna niet langer in staat was om het Internationaal Golf Kampioenschap te huisvesten, al streek de Senior Tour er in 2010 en 2011 nog wel neer. Met winnende scores van -10 (2010, George Ryall) en -6 (2011, Des Smyth) bewees de baan nog zijn mannetje te kunnen staan tegen de beste golfers van het continent.
Gastvrij
Over de Koninklijke Haagsche bestaat bij velen het misverstand dat het een besloten baan is, waar je als greenfeespeler niet welkom bent. Hoewel de KHG&CC zeker geen 'pay and play'-baan is, ben je er als gast, mits je je aan de voorwaarden houdt, van harte welkom. Wat al die voorwaarden zijn, vind je op de website. Maar als je een handicap hoger dan 24 hebt of met een vierbal wilt komen spelen, dan heb je pech: bezoekers zijn maximaal als driebal welkom en de handicap waarmee je als bezoeker de baan op mag, mag maximaal 24 bedragen. Goedkoop is een rondje op de Haagsche overigens niet (€ 140 voor leden van bij de NGF aangesloten verenigingen), maar als je jezelf eens een keer écht wilt verwennen, dan is het dat waard.
(Dit artikel was in zijn geheel eerder te lezen in Golfers Magazine 2. Nog niet gelezen? Het nummer ligt nog iets meer dan een week in de winkel.)