Opnieuw brons voor Luiten

Voor de tweede week op rij legde de Nederlander beslag op de derde plaats. In het Hero Indian Open bleef winnaar Marcel Siem buiten bereik maar stelde hij zijn kaart voor 2024 wel al nagenoeg zeker.

joost luiten

Na een moeizaam verlopen 2022 moest Luiten voor 2023 terugvallen op een lagere categorie. Met de kaart die op basis van zijn verdiensten door de jaren heen kreeg, kan hij in veel toernooien spelen, maar hij wist ook dat die categorie maar één keer kon worden gebruikt en dat hij dus in het lopende seizoen wel 'gewoon' bij de beste 115 van de Order of Merit moet eindigen om ook in 2024 speelrecht te hebben.

Hoewel het seizoen nog maar nauwelijks onderweg is, en hij nog niet honderd procent zeker is, heeft Luiten die kaart na een tweede opeenvolgende derde plaats al zo goed als veiliggesteld. En over die laatste benodigde punten zal niemand zich, gelet op zijn spel van de laatste weken, zorgen hoeven maken. Op de Order of Merit klimt hij na twee derde plaatsen op rij naar de vijftiende plaats. Zou hij nu de rest van het seizoen geen punt meer pakken dan nog heeft hij meer punten dan de speler die afgelopen seizoen als laatste het vege lijf redde. Alleen omdat in Ryder Cup jaren het puntenaantal over het algemeen wat hoger is zijn nog een paar punten welkom voor de broodnodige zekerheid. Met nog ruim dertig wedstrijden op het schema zal dat geen enkel probleem zijn.

Net als in Thailand deed Luiten in het Hero India Open tot het laatst mee om de overwinning en was er weinig op zijn spel aan te merken. Zijn drives zaten nog altijd aan een touwtje, zijn ijzers waren in orde, alleen wilden de putts op de slotdag niet vallen. Echt groot waren de gemiste kansen niet, maar als de putts op, vooral, de tweede negen iets vaker de hole hadden gevonden, had hij het Marcel Siem nog echt moeilijk kunnen maken.

Nu lukte dat niet. Enerzijds omdat de Duitser uitstekend speelde en de putts wel maakte, anderzijds dus omdat hij de kansen die hij wel degelijk creëerde voor zichzelf niet voldoende benutte. Tot het laatst bleef Luiten strijden en áls de eagleputt op de slothole wél was gevallen had hij zoveel druk op Siem gezet dat hij misschien zelfs nog een play-off af had kunnen dwingen. Met een slotronde in 68 slagen, voor een totaal van -12, bleef hij de nummers 4 ruim voor, en kwam hij maar net tekort op Paul -13) en Siem (-14) die daarmee zijn vijfde zege op het hoogste niveau boekte.

'Ik probeerde kalm te blijven, maar het wordt toch nog even heel spannend op de laatste hole. Ik heb hier hard voor gewerkt de laatste jaren. Meerdere mensen dachten dat ik uitgespeeld was, maar ik ben er trots op dat ik er weer ben', aldus de 42-jarige Duitser met tranen in zijn ogen op de rand van de green. 'Twee jaar geleden wist ik niet eens of ik nog op de DP World Tour mocht spelen, nu ben ik weer een winnaar.'

Naast de bronzen Luiten was er een top-25 finish voor de andere Nederlander in het veld. Met een totaalscore van level par die daardoor stijgt naar de 125ste plaats op de Order of Merit.