Voormalig tourreferee John Paramor (67) overleden

Er zullen weinig referees zijn die zo bekend waren als de grote Engelsman. Twee jaar na zijn pensionering overleed hij aan de gevolgen van een langslepende ziekte.

paramor

'Ik wist dat het slecht met hem ging, maar dit is echt schrikken. Ik heb zoveel van die man geleerd', was de eerste reactie van voormalig internationaal referee Ingeborg 'Pluis' Slikker, die veel met Paramor te maken had.

Daarin was ze niet de enige. Paramor werkte ruim veertig jaar voor de DP World Tour en er is geen speler die in die bijna halve eeuw niet wel eens met hem te maken kreeg.

'Hij werd door iedereen enorm gerespecteerd en voerde zijn werk uit op een heel hoog niveau', schrijft Martin Slumbers, baas van de R&A, in een door de R&A uitgegeven verklaring. 'De golfwereld heeft een van zijn meest prominente figuren uit de wereld van de referees verloren. Hij werd gekend en gewaardeerd en heeft een blijvende legacy achtergelaten in de sport.'

Hoewel Paramor als jongeling een loopbaan als playing pro voor ogen had, realiseerde hij zich al snel dat dat er niet in zat voor hem. Hij verlegde zijn aandacht naar de golfregels en bereikte daar het hoogste niveau, onder meer door vanaf 1997 in dienst te treden als Chief Referee van de Europese Tour.

Paramor was actief bij vele honderden, duizenden zelfs, reguliere toernooien, en was bij meer dan 100 Majors betrokken als referee of anderszins. Hoewel het einde van zijn loopbaan niet helemaal volgens eigen planning was - na de coronapandemie verloren meer mensen hun baan - keek hij met een goed gevoel terug op zijn loopbaan.

'Ik heb genoten van mijn leven in de golfwereld. Ik heb het geluk gehad met fantastische mensen te werken en briljante spelers van nabij mogen zien spelen en de kans gehad ze te helpen.'

Tourbaas Keith Pelley: 'In 2020 zei ik dat het woord 'legende' nog wel eens wat snel gebruikt wordt in de sport, maar kijkend naar golf en de regelkant daarvan, is er geen woord dat passender is op John Paramor. Hij was een leider, een guru voor referees en iemand die niets dan respect afdwong bij zijn collega's en spelers.'

Tijdens de derde ronde van de Thailand Classic zal het veld een minuut stilte in acht nemen om stil te staan bij het overlijden van Paramor.

Ingebord 'Pluis' Slikker poseert met John Paramor bij een toernooi waar beiden bij in actie kwamen als referee.
Tour
  • Golfsupport