Van Dam tiende, zege Hedwall, Grant wint Race to Costa del Sol

Op de slotdag kwam ze net te kort, maar desonanks ging de jaartitel terecht naar Linn Grant. De Zweedse brak dit jaar met maar liefst vier zeges definitief door.

grant

Voor de 23-jarige Zweedse, die pas vorig jaar professional werd, was 2022 het jaar van de bevestiging. Zestien wedstrijden speelde ze tot nu toe op het hoogste niveau en maar liefst vier keer stapte ze als beste van de baan.

Nadat ze in augustus vorig jaar als nummer 4 van de wereld bij de amateurs de overstap maakte, duurde het niet lang voor ze voor het eerst won, haar kaart voor de LPGA veroverde en haar stempel drukte op de LET en een beetje op de DP World Tour door in juni als eerste vrouw een toernooi bij de mannen te winnen, het Scandinavian Mixed Open.

In het slottoernooi lukte het net niet om voor een vijfde keer te zegevieren. Een slechte derde ronde (74) maakte haar kansloos voor de slotdag, al kwam ze zondag met een 65 en -17 nog heel dicht bij een plaats in de play-off die noodzakelijk werd nada Metraux en Hedwall allebei met -18 eindigden in het Andalucia Costa del Sol Open. In die verlenging trok de ervaren Hedwall aan het langste eind. Nadat ze een monsterputt voor eagle ruim had gemist, wist ze de lange putt voor birdie en de zege wel te maken.

Anne van Dam kon op de slotdag geen terrein meer winnen. De Nederlandse nummer 1 leverde één slag in op weg naar een 69 (-4), maar met een totaal van -12 zakte ze alsnog een plaatsje op het leaderboard waardoor ze het seizoen besluit met een gedeeld tiende plaats.

De eerste twee toernooien op de DP World Tour werden gewonnen door een ervaren winnaar en iemand die dat voor het eerst deed. In Brisbane ging de zege in het Australian PGA Championship naar Cameron Smith, die daarmee eindelijk weer wat punten voor de wereldranglijst in de wacht sleepte, terwijl in Zuid-Afrika de zege ging naar Dan Bradbury die met -21 een ruime marge had op runner-up Valimaki. De Engelsman speelde pas zijn derde toernooi op de DP World Tour, begon de week ruim buiten de top-1000, maar voerde het veld vanaf de eerste dag aan op weg naar een even onverwachte als mooie zege.

Darius van Driel, de enige Nederlander die aan de start van het Joburg Open stond, pakte weliswaar de eerste punten voor het nieuwe seizoen, maar zal een ander resultaat voor ogen hebben gehad dan de gedeeld zestigste plaats die hij nu in de wacht sleepte.

Tour
  • LET