Worstelingen van een topman

Keith Pelley, de CEO van de DP World Tour, kan juridisch gewoon niets beginnen tegen de spelers van LIV Golf die volgende week naar Wentworth komen. Naar nota bene de achtertuin van zijn hoofdkwartier.
@media (max-width: 679px){#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f2b637df35 img{#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f2b637df35 img{#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f2b637df35 img{#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-650f2b637df35 img{#fig-650f2b637df35 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Keith Pelley

Greg Norman wil dat zijn spelers overal aan toernooien mee kunnen doen. Want, zo zegt hij, professionals zijn ondernemers en zij moeten in staat zijn om in alle windstreken hun arbeid te verrichten. En dus doen er volgende week in het BMW PGA Championship op Wentworth, een toptoernooi van de DP World Tour, achttien(!) mannen van LIV Golf mee.

Rory McIlroy, hét boegbeeld van het huidige ecosysteem van professioneel golf, was daar onlangs openhartig over: ‘Ik haat wat het allemaal met de sport doet. Het zal voor mij moeilijk te verteren zijn om binnenkort naar Wentworth te gaan en er achttien van hen daar te zien. Dat voelt gewoon niet goed aan.’

Maar hoe kan dat dan in hemelsnaam allemaal?

De top-60 van de wereldranglijst is namelijk speelgerechtigd. Niemand bij de DP World Tour had ooit kunnen bevroeden dat deze regel zou leiden tot een invasion of the golf snatchers. Het lijkt onmogelijk dat de overlopers zich onafhankelijk van elkaar hebben ingeschreven. Het is ook bijna niet voor te stellen dat Greg Norman, in samenspraak met het regime van Saoedi-Arabië, de aanstichter van al het kwaad, hier niet ook de hand in heeft. Je kunt je heel goed voorstellen dat hier een plan achter zit.

(Over de rol die het land in sport speelt en wat de verdere ambities van kroonprins Mohammed bin Salman zijn, schreef Carolien Roelants voor de NRC een helder stuk)

Vanuit Normans positie gezien is niet onbegrijpelijk: hoe meer onzekerheid en hoe meer stennis, hoe beter het is. Zo wordt immers ook de DP World Tour verder verzwakt en is er weer volop publiciteit rond zijn tour. Alsof hij een pagina uit het strategisch handboek van zijn grote vriend en partner Donald Trump heeft gescheurd

Bovendien hebben zijn mannen in Engeland een zeldzame kans om punten voor de wereldranglijst te verdienen. Eerder deze week maakte de DP Word Tour bekend hoe de kwalificatie voor de Ryder Cup 2023 eruit zal zien. Op dezelfde dag kregen de spelers van het circuit een memo van CEO Keith Pelley in hun mailbox. Dat memo is natuurlijk geheim, maar dat begrip is in de moderne wereld nogal betrekkelijk.

Pelley legt nog maar eens uit dat er juridisch niets valt te doen tegen de deelname van de (minimaal) achttien spelers, maar hij schrijft ook dat de heren niet meedoen aan de pro-am (want waarschijnlijk liever geen contact met potentiële sponsoren) en dat ze niet in de showgroups zitten en zoveel mogelijk buiten beeld blijven tijdens de rechtstreekse uitzendingen op Sky Sports, the Golf Channel en ook Ziggo Sport.

Maar dat is alleen op donderdag en vrijdag mogelijk. Want wat als er in ronde drie en/of vier rebellen hoog in het klassement staan en – nachtmerrie voor Pelley cs – een van hen onverhoopt wint?

Pelley schrijft ook dat hij de spelers van de Saoedische tour heeft gevraagd om het aantal logo’s van dat circuit op de kleding zo veel mogelijk te beperken. Waarom? Omdat de mannen door Norman contractueel verplicht zijn deze uitingen op bijvoorbeeld hun shirts aan te brengen.

Natuurlijk zou Keith Pelley – net als de PGA Tour –liever de poorten helemaal gesloten willen houden. In juli probeerde hij te verhinderen dat onder anderen Ian Poulter mee zou doen aan het Schots Open. Maar een Britse rechter stak daar een stokje voor en verwees de zaak naar Sports Resolutions UK. Echter dat juridisch orgaan buigt zich pas begin 2023 over de vraag of de DP World Tour op basis van het huidige reglement leden kan schorsen of zelfs royeren.

En dan is er nog een andere vraag die boven de markt hangt maar waar niemand het over durft te hebben: wil de DP World Tour eigenlijk niet liever een deal met Greg Norman? Hoe het ook zij, je wilt nu liever niet in de schoenen van Keith Pelley staan.

Laatste nieuws