Zes wildcards voor Europa

Drie spelers kwalificeren zich automatisch via de Europese puntenlijst, drie via de lijst met wereldranglijstpunten. Luke Donald heeft vervolgens zes aanwijsplekken tot zijn beschikking.

Ryder Cup Rome

Zes wildcards – dat is hetzelfde aantal als dat de Amerikanen in 2021 hadden en in 2023 weer zullen hebben. Vorig jaar vond de Europese captain Padraig Harrington dat onzin en hij hield vast aan drie. Europa leed in Wisconsin de grootste nederlaag in decennia.

De kwalificatie voor het Europese team begint volgende week, van 8 – 11 september, tijdens het BMW PGA Championship op Wentworth en eindigt op 3 september 2023.

De match tegen Amerika vindt van 29 september tot en met 1 oktober plaats op Marco Simone bij Rome.
Daarnaast zijn de puntenverschillen tussen de grote en de kleinere DP World Tour-toernooien veel kleiner geworden. Officieel om meer spelers een kans te geven zich te plaatsen. Officieus om de kansen van de spelers die zijn vertrokken naar het Saoedische circuit te verkleinen. Zij moeten het vooral hebben van de wereldranglijst. Maar op hun nieuwe circuit kun je daar vooralsnog geen punt behalen. Dus zullen ze soms uitwijken naar Europa.

Soms, omdat mannen als Westwood, Poulter, Garcia en Wiesberger contractueel gehouden zijn om alle veertien toernooien van de Saoedische tour te spelen. Met andere woorden: de heren zullen in de weinige meetellende toernooien de sterren van de hemel moeten spelen. Op een wildcard zullen ze niet hoeven te rekenen.

Captain Luke Donald, die de vertrokken Henrik Stenson opvolgde: ‘Deze veranderingen in het kwalificatieproces voor Team Europe volgen op een diepgaande analyse met het team van Ryder Cup Europe en met de vice-captains Thomas Bjørn en Edoardo Molinari.’

‘Wat de Europese puntenlijst betreft, zal het wijzigen van de puntentoewijzing een betere kans geven om in het Ryder Cup-team te komen aan DP World Tour-leden die voornamelijk op deze tour spelen.’

‘We hebben ook het einde van de kwalificatieperiode naar voren geschoven om de spelers de juiste hoeveelheid voorbereidingstijd te geven zodra ze het team hebben gehaald.’

Tour
  • DP World Tour / Golfers Magazine