Besseling en Luiten in middenmoot

Joost Luiten en Wil Besseling hadden beiden 73 slagen nodig voor de tweede ronde van het Tour Championship in Dubai.

Joost Luiten

Meer zat er vrijdag niet in voor beide Nederlanders in het 65 man sterke veld. Luiten staat met nog 36 holes te spelen met level par (144) dertigste. Besseling heeft een totaal van een boven achter zijn naam (145), goed voor een 35ste positie.
Joost Luiten speelde samen met topfavoriet Patrick Reed. Het verschil in niveau was duidelijk en ook begrijpelijk. De dagscore van de Amerikaan (64) was negen slagen beter.
De Nederlandse nummer een hervond na de turn zijn ritme en maakte vier birdies. Dat was niet voldoende om de vijf bogeys helemaal te compenseren.
Luiten doet voor de elfde keer mee op de Earth Course van Jumeirah. Hij eindigde in 2013 en 2014 in de top-10 (vierde en negende), maar finishte in de laatste drie edities als 44ste, 22ste en 20ste.
Besseling, die hier een even verrassend als verdiend debuut maakt, liet drie birdies en vier bogeys noteren.
Beide Nederlanders zakten in het klassement. Dat was niet alleen het gevolg van hun eigen scores, maar ook door beter spel dan gisteren van ‘het veld’. Dat kwam in ronde twee tot een gemiddelde score van 71,35. De eerste negen werd in 27 onder gespeeld, de tweede negen in 15 onder par.

In theorie had zelfs Joost Luiten als de nummer 72 van de ranking deze week de nummer een van de Europese Tour kunnen worden, maar halverwege lijkt het een strijd tussen vooral Patrick Reed, Matthew Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Lee Westwood (in 2009 voor het eerst Europa’s nummer een) en Tyrrell Hatton te gaan worden.
Reed staat na twee dagen op tien onder, twee slagen beter dan Matthew Fitzpatrick en drie beter dan Tyrrell Hatton en outsider Laurie Canter. Als hij Europa's nummer een van het seizoen wordt, zorgt hij voor een Amerikaanse primeur.
Dat vinden media in de VS een prachtig vooruitzicht, waarbij gemakshalve wordt vergeten dat Rory McIlroy (2016 en 2019), Henrik Stenson (2013) en Justin Rose (2018) winnaars van de FedEx Cup zijn geweest.

In de vorige elf edities op deze baan won de leider na twee dagen vijf keer.
Een nieuw geavanceerd analyseprogramma schat de winstkansen van Reed nu in op 44,8 procent. Fitzpatrick als winnaar? 16,2 procent. Fleetwood? 14,2 procent.
En als we toch bezig zijn: Joost Luiten heeft 25,1 procent kans op een plaats bij de eerste twintig. Wil Besseling 13,5 procent.
Maar zekerheden bestaan niet, zeker niet in sport op hoog niveau.
Ziggo Sport Golf zendt de derde ronde zaterdag van 8.00-14.00 uur rechtstreeks uit.
Stand na 36 holes en zaterdag vanaf 4.30 uur Live Scoring via website Europese Tour

Tour
  • Golfsupport.nl