De schoen die golf veranderde

Met een speciale jubileumeditie viert Ecco Golf het tienjarig bestaan van de originele Golf Street, de golfschoen die de hybride revolutie in gang zette.

Golf Street 10

8 april 2010 was voor veel mensen een doodgewone dag, maar voor het Deense familiebedrijf Ecco, fabrikant van een bescheiden spikeloze golfschoen, was het een bepalend moment in zijn geschiedenis. Het was een donderdag, de eerste dag van The Masters. De 50-jarige Fred Couples had een 66 binnengebracht en leidde het Major. Toch gingen de vragen in de persconferentie niet over zijn prestaties in de baan, maar vooral over zijn nieuwe Ecco Street schoenen. Voor het eerst in de geschiedenis van het Major championship droeg de leider namelijk spikeloze golfschoenen. 

Hoewel Couples uiteindelijk als zesde eindigde, was de publiciteit die hij genereerde door vier dagen bovenin het leaderboard mee te draaien, fenomenaal. 'Het was een gekkenhuis', zegt Michael Waack, hoofd golf bij Ecco. 'Couples speelde fantastisch, maar iedereen had het over wat hij aan zijn voeten had. Mensen wilden weten of het golfschoenen, gymschoenen of pantoffels waren.' Volgens Ecco genereerde Couples in op televisie zo'n 55 miljoen dollar aan gratis publiciteit voor het merk.

Toen bij Ecco maandagmorgen de deuren opengingen, had Phil Mickelson zijn derde Groene Jasje in de kast hangen en was 'Ecco' wereldwijd het op tien na meest gezochte woord op Google. De telefooncentrale kon de duizenden verzoeken om informatie niet aan en de bestaande voorraad was direct uitverkocht. Binnen een paar dagen betaalde je op eBay 500 dollar voor een paar Ecco Street, meer dan vier keer de verkoopprijs.

'Het ging zo los dat we niet aan de vraag konden voldoen', aldus Waack. 'De drie daaropvolgende jaren waren onze hybride schoenen uitverkocht. Het was de perfecte situatie, het perfecte evenement, de perfect ambassadeur. De wereld keek en zag dat het mogelijk was om op het hoogste niveau te presteren met golfschoenen zonder spikes.'

Vóór de Fred Couples-show op Augusta National was nog geen procent van de wereldwijde verkoop van golfschoenen spikeloos. Tegenwoordig is maar liefst de helft spikeloos en worden ze gedragen door zo'n tachtig procent van de tourpro's. Maar nog belangrijker: hybride golfschoenen kun je de hele dag dragen, in verschillende omgevingen en hiermee hebben ze de manier waarop we ons kleden veranderd. Couples: 'Ik draag ze de hele dag, meteen uit de doos en zonder sokken. Het was Ecco die de bal aan het rollen bracht, en het was leuk om daar onderdeel van uit te maken'. 

Naar eigen zeggen heeft de Golf Street de carrière van de eind vorig jaar 60 geworden golfer ook nog eens flink verlengd. 'Mijn voeten zijn heel belangrijk, want het gaat direct naar mijn rug, een zwak punt bij mij. De schoenen hebben mijn rug niet genezen, maar ik voel me aan het eind van de dag wel een stuk beter. Mijn lichaam doet geen pijn, dus ja, dankzij deze schoenen speel ik beter en langer.'

Het is tien jaar geleden dat de Golf Street de golfwereld veranderde en dat viert Ecco met een exclusieve jubileumeditie. De nieuwe Street 10 heeft het originele design, maar dan voorzien van een aantal subtiele, bronskleurige details. Hij verschijnt in een oplage van slechts 700 exemplaren.

De honderd noppen op de zool hebben samen achthonderd tractiepunten, die in alle omstandigheden volop grip bieden. De zachte middenzool is gemaakt van nieuw materiaal, dat de impact nog beter dempt, en het bovenwerk is – zoals we van Ecco mogen verwachten – gemaakt van hoge kwaliteit leer uit eigen looierij. Zoals Fred Couples een decennium geleden al zei: 'Het is net alsof je op lucht loopt.'

Golf Street 10 specs
Limited edition: 700 exemplaren wereldwijd.
Phorene middenzool: licht, zacht en schokabsorberend.
Polyurethaan buitenzool: duurzaam en licht.
Dynamic Traction System: 100 noppen met 800 tractiepunten.
Fluidform constructie: naadloze verbinding tussen zool en bovenwerk.
Fluffy Pebble Nappaleer: volnerf, zeer zacht, in gebroken wit.
Hydromax finish: houdt het leer waterafstotend, soepel en ademend.
Leren voetbed: ademend en comfortabel.

Prijs: € 200
golf.ecco.com

Equipment
  • Ecco Golf