Veel, weinig of genoeg?

Bestaat er ook zoiets als 'te veel golf'? Ik kan het me eerlijk gezegd nauwelijks voorstellen. Te weinig daarentegen wel.

“Don't play to much golf. Two rounds a day are plenty.” Het is een van de beroemde golfquotes die je altijd wel weer ergens op ziet duiken. Harry Vardon sprak de woorden ooit als eerste uit – in deze volgorde dan – en velen deden het hem na. Vaak om te vergoelijken dat ze echt niet zo heel veel golf speelden als iemand ze dat voor de voeten wierp.

Het is voor ondergetekende een vruchtbaar golfvoorjaar geweest. Voor allerlei verhalen in binnen en buitenland, voor de club, voor de leuk, nog voor het juni is staat mijn rondeteller op zeker dertig rondjes (en zit ik 's avonds te tikken...het werk loopt immers niet weg). Zelfs voor een doorgewinterde golfstukjesschrijver is dat veel. Dus we hoeven niet eens te kijken hoe dat rondetotaal afsteekt tegen het aantal rondes dat de gemiddelde Nederlandse golfer inmiddels in de benen heeft.

Om de zoveel tijd verschijnt een onderzoek over het totaal aantal gespeelde rondes en uitsplitsing daarvan naar 'soorten golfer'. Zo komt de speler die lid is van een club met baan per jaar uit op gemiddeld dertig rondes, gaat de golfer die in aangesloten bij een virtuele club een keer of acht de baan in, en blijft de vrije golfer steken op gemiddeld net geen vier rondjes.

© iStock

Maar dat zijn de statistieken. Gemiddelden die alleen tot stand komen door veelspelers en nietspelers op een hoop te gooien. Zo ken ik mensen van mijn oude homecourse die per week – het hele jaar door – standaard vijf rondjes spelen en die in week 20 dus al toe zijn aan hun honderdste omloop. Daar tegenover staan vrienden die nergens bij aangesloten zijn die dit jaar – en volgens mij zelfs het hele vorige jaar – (nog) niet in actie kwamen. Omgekeerd zijn er clubleden die alleen nog op de club zijn geweest voor de nieuwjaarsreceptie en de bridgedrive, terwijl er vrije golfers zijn die zich al koopjesjagend de blaren al op de handen hebben gespeeld.

Over welke groep je het ook hebt, welk individu je ook betrekt; de vraag wanneer golf te veel golf wordt is nauwelijks te beantwoorden. Wat te weinig golf is, is dan makkelijker vast te stellen. Als je nu de baan nog niet op bent geweest dan kunnen we gerust concluderen dat je wel érg weinig speelt. En daarmee doe je jezelf ernstig tekort. Niet alleen zijn er al teveel mooie dagen voorbij gegaan, is het lekker lang licht, en de temperatuur net aangenaam genoeg, elke dag dat je langer niet speelt, maakt het opstarten in de eerste ronde lastiger. Hoe vaker je speelt, hoe makkelijker het je afgaat, hoe leuker...

Echt. Speel genoeg. Pak die clubs. Ga naar buiten. Wedden dat je na de volgende ronde direct zin hebt in de volgende? De mensen die al toe zijn aan de 31ste omloop willen het je anders best nog eens uitleggen. Tussen twee rondjes door.