Anne van Dam wint in China

Anne van Dam maakt indruk in China

Het was een geweldig gevecht wat Anne van Dam op de laatste dag van het Xiamen Open uitvocht met Yuting Shi. De Chinese thuisspeelster en de lange Nederlandse weigerden elkaar ook maar een strobreed toe te geven op de Xiamen Orient Golf & Country Club.

Het verschil tussen de twee dames werd nergens groter dan twee slagen, al had Van Dam daar zeker wel kans op. Waar Shi - zeker de eerste twaalf, dertien holes - meer dan eens in de problemen kwam, liet Van Dam vooral veel kansen liggen. Na een vroege birdie en eagle leverde Van Dam maar een slag in (6) maar maakte ze ook niets meer. Of de bal nu op drie, vier, of vijf meter, lag, de bal rolde steeds net langs de hole, of stopte net te vroeg. De frustratie was van het gezicht van de Arnhemse af te scheppen na wéér een gemiste kans maar ze verloor haar geduld gelukkig nergens. 

Op de zestiende was het eindelijk wel weer raak. Na een fantastische approach was de putt van nauwelijks een halve meter niet meer te missen om weer gedeeld aan de leiding te komen en op zeventien beantwoorde ze, na een ver links gemiste drive, de fraaie birdieputt van Shi met een birdie van haar zelf om zij aan zij naar de achttiende te gaan.

Na de approach van beide speelsters op achttien, was het voordeel voor de Nederlandse. Shi sloeg haar bal ver, ver rechts, terwijl Van Dam haar bal net aan de achterkant van de green tot stilstand zag komen. Nadat Van Dam haar putt voor de win net miste, moest Shi de hole aanvallen, waardoor ze ruim miste en Van Dam uiteindelijk een putt van net een meter had voor haar eerste zege. 

De net 21 jaar geworden speelster van Golf Team Holland hield haar hoofd koel. De putt viel. De eerste zege van Van Dam op de Ladies European Tour is een feit. 

'Ik kan het nog nauwelijks', stamelde Van Dam na afloop voor de camera van de LET. 'Nadat ik bogey maakte op zes bleef ik parren maken maar mijn putten was er niet echt. Ik zei tegen mezelf dat ik geduldig moest blijven, dat er nog van alles kon gebeuren, en toen kwamen de laatste holes. Op zestien had ik een perfecte gap-wedge naar de vlag en dacht ik alleen maar aan holen - dat dacht ik eigenlijk bij elke slag naar binnen vandaag - en wat er op zeventien gebeurde weet ik nog steeds niet. Ik wist dat er veel ruimte was, maar zo'n chip sla je misschien een op de tien keer', glunderde Van Dam die in China haar derde zege als professional behaalde en haar eerste op het hoogste niveau.

Einduitslag

(Foto: LET)