Teleurstellend slot Luiten

The Open gaat als een nachtkaars uit voor Nederlandse nummer 1.

Joost Luiten begon de slotdag van The Open met dromen over een top-10 plaats en de hoop de beste Nederlandse prestatie van een man op een Major ooit te verbeteren.

Zowel de droom als de hoop waren zeer reëel.

De Nederlandse nummer 1 stond immers maar een paar slagen buiten de top-10, en een of twee onder par op de slotdag zou zomaar eens een uitstekend Open-resultaat op kunnen leveren, waarmee hij de prestatie van Jan Dorrestein uit 1972 uit de boeken zou hebben gespeeld, en hij bij zichzelf de basis zou hebben kunnen gelegd voor een grotere liefde voor de links. 

Droom. Hoop. Zou. Het mocht niet zo zijn.

Luiten speelde de hele week niet groots op Royal Birkdale, maar slaagde er uitstekend het spel bij elkaar te houden, en de scores binnen de perken. Precies zoals je moet doen op de links. Zelfs de zeventig van moving day - een dag waarop veel lage scores binnen werden gebracht - deed niet echt pijn en leverde niet heel veel verlies op ten opzichte van de top-10 waar hij halverwege de wedstrijd heel knap bij stond.

Op de slotdag lukte het echter niet de schade te beperken. Het spel was niet eens heel veel slechter dan de eerste drie dagen, maar waar hij de eerste 54 holes de score bij elkaar wist te houden, lukte dat op de laatste dag niet.

Luiten maakte maar liefst vijf bogeys (op zes, zeven, twaalf en dertien) en zette daar maar twee birdies tegenover: op de par-3 tweede en de par-5 zeventiende voor een rondje 73, +3. Het beetje geluk dat je ook moet hebben op de links, was er duidelijk niet op de laatste dag van het 146ste Open.

Van de vijfde plaats ergens tijdens de eerste ronde, naar de tiende plaats aan het eind van de tweede ronde, en de achttiende plaats bij het ingaan van de laatste ronde, stapte Luiten slechts als gedeeld 44ste van de baan, een minimale verbetering van zijn beste prestatie op The Open ooit. 

'Dit is een deceptie, zo simpel is het', baalde Luiten na afloop van de ronde volop. 'Onder druk is mijn swing niet goed genoeg, het werd steeds meer een gevecht tegen mezelf. Met mijn shortgame heb ik het nog redelijk bij elkaar weten te houden, maar het zal gewoon beter moeten. Het is frustrerend dat het steeds twee dagen goed is en niet vier, maar het zit zo dicht bij elkaar. Je hoeft maar een paar keer een balletje lekker dichtbij te slaan en je kan je hele ronde omkeren.'

Later meer 

Leaderboard

Lang zag het er naar uit dat Luiten hoog ging eindigen, maar op dag 4 liep het niet.

(Foto's: Golfsupport)