Deze Week: Niet langer wachten

Na 68 jaar keert The Open terug in Noord-Ierland …. Darius van Driel verdedigt titel in Oostenrijk …. ZwitserLeven Dutch Junior Open op Toxandria … Schaduwtoernooi PGA Tour in Kentucky

Claret Jug

Majors

Toernooi: The 148th Open Championship
Data: 18 – 21 juli 2019
Baan: Royal Portrush, Dunluce Links, Portrush (N-I)
Lengte: 6.715 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 10.750.000
Punten Race to Dubai: 10.000
Mooie namen: De hele wereldtop verzamelt zich op Portrush
Nederlanders: Joost Luiten
The Open en Luiten: 63ste in 2011 (Royal St George’s), 45ste in 2012 (Royal Lytham and St Annes), MC in 2014 (Royal Liverpool), MC in 2015 (St Andrews), MC in 2016 (Royal Troon), 44ste in 2017 (Royal Birkdale)
Laatste vijf toernooien Luiten: 64 – mc – 20 – mc – mc
Winnaar in 2018: Francesco Molinari (Ita)
Laatste winnaars: 2018 – Francesco Molinari (Ita), 2017 – Jordan Spieth (VS), 2016 – Henrik Stenson (Zwe), 2015 – Zach Johnson (VS), 2014 – Rory McIlroy (N-I)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 7.30-21.00 uur. Zaterdag van 11.00-21.00 uur en zondag van 10.00-20.00 uur
Bijzonderheden: Historisch. Voor het eerst sinds 1951 – met de Engelsman Max Faulkner als winnaar – wordt The Open in Noord-Ierland gespeeld. Door alle ellende veroorzaakt door het conflict tussen katholieken en protestanten, kortweg The Troubles, zag het er jaren naar uit dat The Open nooit meer in dit deel van het Verenigd Koninkrijk zou worden gespeeld.
Maar het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 – met dank ook aan Bill Clinton, een president uit een tijd dat er nog werd gezocht naar oplossingen in plaats van wat de 45ste president doet: verdeeldheid zaaien – bracht niet alleen vrede en samenwerking dichterbij. Een mooie ‘bijvangst’ was The Open.
En nu is het zover. En Darren Clarke, de man die donderdag om 7.35 uur Nederlandse tijd – live te zien op Ziggo Sport Golf – het bal opent, drukte zich tijdens de persconferentie ook zo ongeveer uit: ‘But the political climate until recently, they were never going to come here in that scenario. And from how far we've moved on from the Good Friday agreement when that was done, they were never bring a tournament this big when we had those troubles going on. And to see them being as brave as they have been to bring it up here has been wonderful.’
Alles, maar ook alles hebben de Noord-Ierse regering en de R&A gedaan om Royal Portrush gereed te maken. Er werden zelfs twee nieuwe holes – zeven en acht – aangelegd, die de oude zeventiende en achttiende hebben vervangen.
Iedereen is klaar voor wat een prachtig Open moet worden.
De laatste keer dat er een groot toernooi op Portrush werd gespeeld, was in 2012, toen de Welshman Jamie Donaldson aldaar het Iers Open met een score van achttien onder par won. Robert-Jan Derksen werd met -2 51ste, Joost Luiten eindigde met +5 als 66ste. Maarten Lafeber, Tim Sluiter en Reinier Saxton misten de cut.
(Goh, we hadden toen vijf man in het veld.)
Het is niet waarschijnlijk dat de winnaar van The Open ook zo laag gaat als in 2012 het geval was. Tenzij de wind net als afgelopen week in Schotland helemaal wegblijft.
En dan nog dit (I): De cut wordt gehaald door de beste zeventig spelers plus ties. Dat is vijf meer dan op de Europese Tour en precies in lijn met de reglementen van de PGA Tour. Er is géén ten-shot-rule.
En dan nog dit (II): Sinds 1989 werd bij een gelijke stand na 72 holes een strokeplay-rondje van vier holes gespeeld. Dat is nu teruggebracht naar drie: de holes 1, 3 en 18. Daarna gaat men indien nodig in sudden death-vorm verder.
En dan nog dit (III): Sinds de start van de World Ranking heeft maar één nummer een The Open gewonnen, maar hij deed dat wel in 2000, 2005 en 2006. En ‘hij’ is natuurlijk Tiger Woods. De huidige aanvoerder van de ranglijst is Brooks Koepka. En hoe je het ook wendt of keert, de Amerikaan is de grote favoriet.
En dan nog dit (IV): We blijven het zeggen/schrijven: de beste prestatie van een Nederlandse man in The Open is de vijftiende plaats van Jan Dorrestein op Muirfield in 1972.
En dan nog dit (V): Joost Luiten speelt de eerste twee dagen met de oud-winnaar van het U.S. Open, Lucas Glover, plus de Italiaan Nino Bertasio, die het afgelopen week goed deed in het Schots Open. Ze slaan donderdag om 15.15 uur Nederlandse tijd af en vrijdag om 10.14 uur.
Starttijden dag 1 en vanaf donderdag 7.30 uur Live Scoring via website van The Open

PGA Tour

Er is aan de andere kant van de oceaan nog tijd, geld en ruimte om deze week een tweede toernooi te organiseren dat ook meetelt voor de FedEx Ranking: het met 3,5 miljoen dollar gedoteerde Barbasol Championship dat van 18 – 21 juli wordt gespeeld op de Keen Trace Golfclub in Kentucky.
Meer informatie en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring


LPGA Tour

In navolging van de PGA Tour (de Zurich Classic van New Orleans) heeft de topafdeling van het vrouwengolf ook een teamwedstrijd.
Van 17 – 20 juli (woensdag – zaterdag) wordt op de Midland Country Club in Midland, Michigan voor het eerst het met twee miljoen dollar gedoteerde Dow Great Lakes Bay Invitational gespeeld. Anne van Dam is niet van de partij.
Meer informatie en vanaf woensdag 15.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het is zomer. Mooi weer voor golf, maar de Ladies European Tour ligt stil tot 25 juli. Dat is de dag dat het vierde Major van het jaar start: het Evian Championship. Het vijfde en laatste Major volgt overigens een week later. Het Brits Open wordt van 1 – 4 augustus gespeeld.
Kalender 2019


Challenge Tour

Toernooi: Euram Bank Open
Data: 18 – 21 juli 2019
Baan: Golfclub Adamstal, Ramsau (Oos)
Lengte: 5.919 meter
Par: 70
Prijzengeld: € 185.000
Nederlanders: Daan Huizing, Darius van Driel en Lars van Meijel
Winnaar in 2018: Darius van Driel (Ned)
Laatste winnaars: 2018 – Darius van Driel (Ned)
Bijzonderheden: In het seizoen 2018 won van Driel de eerste editie van dit toernooi met een score van zeventien onder par. Hij had een slag voorsprong op David Law. De Schot speelt dit jaar op de Europese Tour en hij won het Vic Open.
Vanaf donderdag 9.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Asian Tour

Het volgende meetellende kampioenschap – The Open even niet meegeteld – is het Indonesisch Open dat van 29 augustus – 1 september wordt gespeeld.
Kalender 2019


Symetra Tour

Dewi Weber speelt van 18 – 21 juli in Rochester, New York de Danielle Downey Credit Union Classic.
Meer informatie en vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Raiffeisenbank St. Pölten Open, dat van 24 – 26 juli op Golfclub St. Pölten wordt georganiseerd.
Meer informatie


Alps Tour

Rome. Daar gaat de Tour van 25 – 27 juli naar toe voor het Nazionale Open.
Meer informatie


Amateurs

Het is een klassieker. Eigenlijk een Klassieker met een hoofdletter. Het Dutch Junior Open op Toxandria staat al decennia op de kalender. Deze editie de (35ste!), gesponsord door Zwitserleven, vindt van 17 – 20 juli plaats.
Meer informatie
Vanaf woensdag 9.00 uur Live Scoring

Tour
  • Royal & Ancient