Els naar The Dutch

Ernie Els komt na jaren van afwezigheid naar ons Open.

Ernie Els, winnaar van vier majors en voormalig nummer 1 van de wereld, maakt zijn opwachting in het KLM Open 2017, dat van 14 – 17 september wordt gespeeld.

De 47-jarige Zuid-Afrikaan is nog steeds een van de meest populaire golfers, met fans over de hele wereld. Aan zijn postuur en beheerste swing dankt Els de bijnaam 'The Big Easy'. Hij speelt deze week op Quail Hollow in het PGA Championship zijn honderdste Major. Hij opende met een 80.

Els nam vier keer eerder deel aan ons Open, in 1992 (Noordwijk), 1993 (Noordwijk), 1994 (Hilversum) en 2001 (Noordwijk). Bij zijn laatste deelname in 2001 werd hij (in het TNT Open) gedeeld twaalfde. Zijn beste resultaat behaalde hij in het Heineken Open van 1994, met een gedeelde zevende plaats. Met dertien onder par had Els vijf slagen achterstand op winnaar Miguel Angel Jimenez.

1994 was voor Els het jaar van de grote doorbraak met een overwinning in het U.S. Open. In 1997 wist Els het Major voor de tweede keer te winnen. Ook in The Open was Els twee maal de beste, in 2002 en 2012. Els stond maar liefst 705 weken in de top-10 van de wereldranglijst en was negen weken de nummer 1 van de wereld.

Els won 28 toernooien die meetelden voor de Europese Tour. Op de alltime ranglijst staat hij zevende.

Negentien van zijn zeges werden behaald in wedstrijden die deel uitmaakten van de PGA Tour. De laatste was die in The Open van 2012.

De laatste jaren is de Zuid-Afrikaan echter flink gezakt op de rankings. Zijn laatste zege dateert uit het voorjaar van 2013, toen hij in Duitsland het BMW International Open won. Hij is nu dan ook slechts 419de op de wereldranglijst. Maar hij is en blijft een naam.

KLM Open-toernooidirecteur Daan Slooter vindt dat ook: 'Ernie Els is een icoon van het moderne golf. Hij is een speler die generaties weet te overbruggen met zijn fenomenale kwaliteiten als golfer en zijn innemende persoonlijkheid. Er zijn weinig golfers die zowel bij jong als oud kijken zoveel enthousiasme opwekken.'

Er zijn meerdere redenen voor de mindere prestaties van Ernie Els. Hij heeft al een paar jaar moeite met de putter. Omdat er niet meer mag worden verankerd, moest de Zuid-Afrikaan afscheid nemen van zijn bellyputter. Met het conventionele model presteert Els zeer wisselend.

Daarnaast is er de tijd en aandacht die Els en echtgenote Liezl besteden aan hun zoon Ben, een van hun twee kinderen.
Ben Els is autistisch en om hem de beste begeleiding te geven is het gezin een paar jaar geleden naar Florida verhuisd. Daar richtten Ernie en Liezl Els The Els Center of Excellence op. The Center is geheel gericht op verder onderzoek maar ook op begeleiding van gezinnen met autistische kinderen.