Blik op The Dutch (4)

Ondanks alle regen hield The Dutch zich meer dan goed.

Ondanks alle regen hield The Dutch zich meer dan goed. En vier Nederlanders haalden de cut.

Negentig kilometer drainage. Het was geen centimeter te veel om al het hemelwater af te voeren. De aanleg van The Dutch heeft wat gekost, maar dan heb je ook wat.

Maar we moeten het in het weekeinde wel zonder Joost Luiten doen. Om maar weer eens aan te tonen dat je een goede baan kunt kopen, maar sportieve successen niet.

De gemiddelde score van ronde 1 was 73,352 en die van de tweede achttien holes 70,891. Om maar weer eens aan te tonen dat topspelers geen moeite hebben met regenachtige omstandigheden.

Wil Besseling, Daan Huizing, invaller Max Albertus en Ralph Miller haalden de cut

Maar vier man door - dat is nog geen record. In de editie 2014, gewonnen door Paul Casey, haalden liefst zeven Nederlanders de cut. Joost Luiten werd toen – als titelverdediger – vijfde en Robert-Jan Derksen had met een elfde plaats zijn beste resultaat in het KLM Open.

Het blijft vreemd, noem het maar bizar, dat een Wil Besseling dit jaar niets, maar dan ook niets heeft gepresteerd op de Challenge Tour. Hij staat met zeven gemiste cuts in vijftien toernooien 94ste op de Order of Merit en kan rechtstreeks promotie naar de Europese Tour van 2018 nagenoeg vergeten.

In het KLM Open haalde Besseling – die nu ruim tien jaar pro is – voor de vijfde achtereenvolgende keer de cut. Heel knap, maar waar is hij dan de rest van het jaar in hemelsnaam mee bezig, zo vraag je je als golfliefhebber af.

Ook Challenge Tour-speler Daan Huizing plaatste zich voor ronde drie en vier. Voor alle duidelijkheid: het geld dat ze verdienen in het KLM Open telt niet mee voor de ranking van de Challenge Tour.

Ralph Miller speelt deze week zijn veertiende KLM Open en hij haalde voor de derde keer de cut. Miller was er in 1994, als amateur, al bij. Dat was het jaar dat Rolf Muntz zijn eerste Open als pro speelde en Miguel Angel Jimenez won.

Miller miste 23 jaar geleden met +6 de cut.

De beste prestatie van de pro van de Lage Vuursche: 73ste in 2011.

Ziggo Sport Golf kreeg over de uitzendtijden nogal wat kritiek te verwerken, maar de zender treft geen blaam. Het is European Tour Productions dat bepaalt wanneer en hoe lang er wordt uitgezonden. Niemand anders.

De livereportage van zaterdag begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 19.30 uur.