Hoofdklasse Heren - Speelronde 7

Houtrak en Noordwijk spekkoper in zinderend slot
ngf hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

De slotdag van de competitie in de hoofdklasse is andermaal een zinderende geworden. Dat lijkt inmiddels een mooie traditie, want ook in de afgelopen jaren gebeurde er van alles in de laatste speelronde. Voornaamste conclusie van deze keer: Houtrak en Noordwijkse zijn spekkoper. Zij plaatsten zich samen met de al zekere kruisfinalisten Rosendaelsche en Goyer voor de strijd om de landstitel.

Op de fraaie Gelpenberg was de spanning te snijden. Niet onderin, want daar waren de Noord Nederlandse en De Pan al de zekere degradanten. Dat de Utrechtse club het onderlinge duel nog won (12-6), was goed voor de statistieken én voor de sfeer, maar meer niet.

Nee, de serieuze zaken werden nog bovenin gedaan. Daar ging het tussen Princenbosch en Houtrak in de strijd om de tweede plek achter de Rosendaelsche. Dat team was ook meteen de opponent van Princenbosch, waarmee de Brabanders voor een heel lastige opdracht stonden. Er móest gewonnen worden om Houtrak over de rand te duwen. Na de foursomes was die kans er zeker nog. Met een gelijke stand werd aan de singles begonnen.

Kiet van der Weele en Jordan Jurriëns bezorgden de Rosendaelsche daarin meteen vier punten door zeges op Felix van Dijk (3&2) en Berend den Engelsman (2&1). Daarna was het woord echter aan Princenbosch, dat knokte voor elke bal. Rilan van Opstal zette de toon met winst op Liam ter Horst (1up). Dat voorbeeld werd gevolgd door Alexander Renders met winst op Floris Veth (5&3), terwijl Richard Beenackers won van Daan Blom (4&2) en daarmee Princenbosch zelfs de voorsprong bracht. Maar in het zicht van de haven strandden de Brabanders toch nog. Gijs Overdijk was te sterk voor Nick Cornielje (4&3) en bracht de stand daarmee weer in evenwicht (9-9). Dat was een resultaat waarmee Princenbosch moest hopen op een misstap van Houtrak.

Niet makkelijk

De landskampioen had enkel bij een zege een nieuwe kans op de titel, maar Houtrak maakte het zichzelf niet makkelijk in een herhaling van de – gewonnen – finale van twee jaar geleden tegen Hoge Kleij. Dat gebeurde zelfs op dezelfde baan. En het scenario ontrolde zich opmerkelijk genoeg op exact dezelfde wijze. Na de foursomes leidde Hoge Kleij met 2-4, waarna Houtrak in de singles alles op alles moest zetten. Bob Geurts wilde daarin graag zijn revanche halen voor de beslissende nederlaag van twee jaar terug tegen Mike Korver, maar de captain van Houtrak liet het zover niet komen. Dit keer waren de twee zelfs op de zeventiende klaar (2&1). Michael Kraaij had weinig moeite met Richard Bradley (6&5) en daarmee lag Houtrak op koers voor de kruisfinales.

In het vervolg werd het echter toch weer spannend. Pieter Bijnen en Bob van der Voort bezorgden Hoge Kleij twee zeges door Frank van Hoof (2up) en Brian Adams (3&2) te kloppen. Tussendoor werkte Ronny Giezen zich langs Jeroen Schouten (4&3), waardoor alles aankwam op de laatste partij. Berend van Holthuijsen had daarin de beste papieren. Hij was 4up met nog vier te gaan, maar Axel Andriessen stribbelde namens Hoge Kleij hevig tegen. De vijftiende en de zestiende overleefde hij, maar op de zeventiende viel het doek. De zege van Van Holthuijsen (3&2) bezorgde Houtrak opnieuw een plek in de kruisfinales, de vijfde op rij.

Zuur

,,Zuur’’, vond Princenbosch-captain Richard Beenackers. ,,Wij balen echt enorm. Als je op één punt de kruisfinales mist, komt dat aan. Maar zo dicht ligt het allemaal bij elkaar. Bij winst waren we kruisfinalist geweest, dan was het dak er hier af gegaan. Nu helaas niet. De eerste wedstrijd tegen Houtrak is achteraf de wedstrijd geweest waar het om ging. Die maakt hier het verschil.’’

,,Klopt’’, beaamde zijn Houtrak-collega Mike Korver. ,,Weer met de hakken over de sloot, net als vorig jaar. Maar we staan wel voor de vijfde keer op rij in de kruisfinales en dat is toch wel heel bijzonder.’’ Het was moeilijk, gaf hij toe. ,,Zeker nadat we in de ochtend op achterstand kwamen. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en de neuzen weer dezelfde kant op gekregen. De positieve vibe die ’s ochtend ontbrak, was er in de middag wel. We hebben het goed opgepakt.’’

Later meer

Laatste nieuws