Hoofdklasse Dames - speelronde 5

Noordwijkse reserves zetten Eindhovensche voet dwars
ngf hoofdklasse

Van onze speciale verslaggever

Er werd aanvankelijk kritisch gekeken naar de reserveteams in de hoofdklasse, maar de Noordwijkse 2 maakt inmiddels die ‘eer’ meer dan waar. Sterker nog, het team ontpopt zich zelfs als reuzendoder en zette de Eindhovensche behoorlijk de voet dwars. In de andere poule boekte de Semslanden de eerste zege op het hoogste niveau.

De Noordwijkse reserves stunten dus, na een aarzelend begin van hun eerste competitie in de hoofdklasse. Daarmee bewijzen ze dus uiteindelijk het gelijk van de NGF – lees verantwoordelijke Abe-Jan ter Beek – dat het mogelijk is de hoofdklasse spannender te maken met de toevoeging van reserveteams.

Een ingreep die de Eindhovensche nu misschien wel zal betreuren, want zij dreigen het slachtoffer te worden. De Brabantse dames hebben de zaken weliswaar nog in eigen hand, maar met op de slotdag een treffen met De Pan in het vooruitzicht gaat het halen van de kruisfinales een hele opgave worden.

De cijfers die de Noordwijkse 2 kon overleggen, lieten ook nog eens weinig aan duidelijkheid te wensen over. De 4-2 voorsprong na de foursomes werd in de singles overtuigend uitgebouwd, al bezorgde Lieve van Veggel de Eindhovensche nog wel twee punten door Bianca Dekker te kloppen (4&2). De drie partijen daarna waren voor de Noordwijkse reverves voldoende om de winst over de streep te trekken. Eline van Abswoude, Silke van Abswoude en Marloes Smit dompelden de Brabantse dames in rouw. Femke Kooistra strooide nog wat extra zout in de wonden (12-6).

Voordeeltje

Koploper Houtrak moest toch wel verrassend een punt laten aan Amelisweerd (9-9). Daarmee werd het voordeeltje dat een week geleden werd behaald door De Pan te kloppen weer deels weggegeven. Na de foursomes leidde Houtrak nog wel met 4-2. Nadat Anne-Sterre den Dunnen en Giulia van den Berg de eerste single deelden, sleepten Suzanne van Daal en Michelle Naafs echter twee kostbare partijen binnen voor de Utrechtse dames. Annemieke Campo deed iets terug voor Houtrak, maar Marieke Helgers zette Amelisweerd met een nipte zege op Deborah Ruurs (1up) weer op voorsprong. Met winst op Florence Brugmans (2&1) trok Lily-more Mahadewsing de stand echter toch weer gelijk.

De Pan – met de teruggekeerde Zhen Bontan en Romy Meekers weer in de gelederen – liet weinig heel van Almeerderhout: 15-3. In de foursomes werd één punt verspeeld, en in de singles wisten Marianne Geers en Evelyne Bennink twee halfjes te pakken. Daar bleef het bij, waardoor Almeerderhout nu echt op het randje van degradatie balanceert.

Lachende derde

De Haagsche boekte in de andere poule een belangrijke zege op de Noord Nederlandse. Beide teams stonden op de volle winst uit drie partijen, maar de Haagsche heeft nu het beste vooruitzicht op een plaats in de kruisfinales. De lachende derde is de Noordwijkse, dat door winst op de Wouwse Plantage weer volop in de race is voor de finales.

Marit Harryvan en Martien Schipper bezorgden de Noord Nederlandse een flitsen start door het sterke Haagse koppel Myrte Eikenaar en Danique Stokmans dik klop te geven (5&4). Maar de twee volgende uitslagen waren nog dikker in het voordeel van de Haagsche: 8&7 en 6&4.

Dat verschil van twee punten poetste Marit Harryvan meteen weer weg door Myrte Eikenaar opnieuw te verslaan (1up), maar daarna kantelde de match in Haags voordeel. Annemiek Dompeling en Desiree Dallenga (beide winst) en twee halfjes van Danique Stokmans en Carlijn de Graaf waren voldoende voor de zege (10-8).

De Noordwijkse wist dat sowieso één rivaal of beide rivalen punten zouden verspelen, maar moest zelf nog wel afrekenen met de Wouwse. Daarin maakte het team geen fout. Na de foursomes was er nog evenwicht, maar in de singles sloeg de Noordwijkse toe. Mayka Hoogeboom en Daphne van Son haalde prima zeges binnen, maar zagen daarna wel hoe Michelle Wouters en Hanna Korsmit voor de Wouwse weer terugsloegen en de balans herstelden. De winst kwam vervolgens uit de laatste twee partijen. Zoë van Vliet en Hester Sicking klopten Linda van Poll en Laura de Bruin en brachten daarmee de Noordwijkse op 11-7.

Puntloos

En dan de Semslanden. Tot nu toe puntloos, kansloos en uitzichtloos. Maar dat veranderde allemaal op één dag. De 12-6 zege op de reserves van de Eindhovensche duwde in ieder geval dat team vrijwel over de rand. Maar zelf krijgt de Semslanden nu weer Princenbosch en de Wouwse in het vizier. Dan is het winnen van de laatste wedstrijd tegen Princenbosch wel een voorwaarde.

Tegen de Eindhovense reserves was er een 4-2 voorsprong na de foursomes. Die werd daarna héél snel uitgebouwd. Karin Jansen vernederde Ileen Domela Nieuwenhuis (8&6) en Lianne Jansen won ruim van Teddy van Lieshout (4&3). Marit Tonkens deed voor de Eindhovensche nog iets terug, maar de verpletterende nederlaag van Aline Franken tegen Alina Spijkers betekende de definitieve nekslag. Spijkers hoefde niet eens meer naar de elfde hole: 10&8. Uiteindelijk werd het 12-6 voor Semslanden.

Laatste nieuws